Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní operace siamských dvojčat skončila tragicky: Tuberkulózu nepřežila ani jedna z dívek

Autor: rix - 
7. listopadu 2021
12:14

Radhika a Dudhika Nayakovy se roku 1888 narodily jako siamská dvojčata. Ačkoli je rodiče zavrhli, děvčata i tak žila vcelku spokojený život. Pak ale do jejich života vstoupila tuberkulóza a dívky musely podstoupit unikátní operaci. Doktor se je pokusil rozdělit! Následky zákroku byly bohužel tragické...

Rodina se faktem, že má siamská dvojčata, nedokázala sžít. Radhiku s Dudhikou odhodili se slovy, že jsou to zrůdy. Spásu našly obě dívky v náboženské komunitě. Poté se dostaly do rukou anglického kapitána Colemana. Ten je připravil na cestu do Evropy. Dvojčata vystavoval. Za to se o ně ale hezky staral.

Jak uvedl server Onlymen, život obou dívek se ubíral poměrně pozitivním směrem. Pod výchovou Colemana prosperovaly, měly se dobře. Prý se ani nikdy nepohádaly. Byly jako jedno tělo jako fyzicky, tak psychicky. Pak ale přišel šok! Dudhika onemocněla tuberkulózou. Zákeřná nemoc mohla zabít obě dvě děvčata. 

Přijít tak musel rázný krok. Francouzský lékař Eugène-Louis Doyen Colemanovi nabídl, že při unikátní operaci je schopen obě dívky oddělit, a tak alespoň Radhika nemoc přežije. Colemanovi se do operace nejdříve nechtělo, nakonec ale svolil. 

Operace ovšem ani jedné z dívek nijak moc nepomohla. Ačkoli jedna skupina lidí tvrdí, že se lékaři dařilo dobře, druzí si myslí opak. Jisté ale je, že zákrok ani jedné z dívek dlouhý život nezajistil. Tuberkulóza a následné vyčerpání z operace si vybraly svou daň. Dudhika zemřela krátce po operaci a její sestra rok poté. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi