Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Temná minulost malebného ostrova Bardsey: Pohřbili tu desítky tisíc lidí, kosti trčely ze země!

Autor: rix - 
31. října 2021
05:00

Velšský ostrov Bardsey na první pohled vypadá malebně jako z obrazu slavného malíře, nenechte se ale oklamat. Pod jeho povrchem, a to navíc ne příliš hluboko, se skrývá temné tajemství. Historie ostrova, kterému Velšané říkají Ynys Enlli, už totiž tak idylická není. Ostrůvek totiž v minulosti přilákal desetitisíce věřících, kteří chtěli zemřít a být pohřbeni na jeho půdě. Nebožtíci byli pod zemí tak namačkaní, že jejich kosti po letech začaly  „vylézat“ na povrch.

I přes jeho odlehlost jsou na ostrově desítky tisíc lidí. Tyto obyvatele malebného světa ale neuvidíte, všichni jsou totiž pohřbení v půdě ostrůvku Bardsey v moři nedaleko Walesu. Nad jejich ostatky se dnes pasou ovce, po kamenech na pobřeží skáčou papuchalkové a vedle se válí desítky tuleňů.

Tento větrem bičovaný a mořem ošlehaný ostrov, který se ve velštině jmenuje Ynys Enlli a nachází se dvě míle od poloostrova Llyn, byl kdysi magnetem pro neuvěřitelné množství lidí. Dnes je prakticky neobydlený a pod povrchem skrývá vzpomínky na temnou minulost.

Jak uvedl server WalesOnline, ještě ve středověku byl známý jako jedno z nejposvátnějších míst v Británii a hlavní lákadlo pro poutníky z celé Evropy. Posvátnost mu propůjčovala mimo jiné jeho odlehlost. Pro některé křesťany byl dokonce stejně důležitým místem jako Vatikán v Římě. Tradovalo se, že každý, kdo na ostrově zemře, se vyhne věčnému zatracení a jeho tělo poputuje rovnou do ráje. Na místo se tak vydávaly tisíce věřících, jejichž těla už po smrti ani nebylo kam pohřbívat.

V jednu chvíli už bylo na malebném místě tolik mrtvol, že na ně zkrátka nezbylo dost místa a ze země trčely kosti věřících! Bylo jich tak moc, že v 50. letech 19. století lidé žijící na Bardsey pozůstatky nebožtíků začali používat ke stavbě plotů u svých obydlí! I dnes se vyprávějí příběhy o tom, že když zapíchnete rýč do země, pravděpodobně narazíte na něčí kostru.

Jedno tělo na Bardsey bylo nalezeno v ústech s mincí pocházející z 10. století. Šlo o důsledek rituálu, k cestě na onen svět bylo podle některých tradic zapotřebí zaplatit. 

Dnes má ostrov status oblíbené přírodní rezervace, kde mohou turisté trávit čas v idylických prázdninových domečcích. Pod jejich nohami se ale skrývá děsivý příběh tisíců nebožtíků.

Video  Archeologové ve Veselí nad Moravou našli pozůstatek hradeb z 15. století  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

 

diskutujici ( 31. října 2021 08:17 )

Vždy si říkám, kde jsou všechny ty kosti za celou dobu existence Země?
Vždyť by jsme jich tu museli mít už několik vrstev.

Zobrazit celou diskusi