Na hrobě je i věnec od prezidenta Miloše Zemana (76), který lituje, že režisérovi nepředal metál už za jeho života. „Pakliže ho ale někdo navrhne, zcela určitě mu dám vyznamenání in memoriam,” prohlásil prezident. „Ty takzvané komunistické seriály byly často daleko kvalitnější, než ty, které v českých televizích zažíváme teď,“ dodal Zeman.

Prelát Jeho Svatosti

Do hrobu režisérskou legendu ukládal spolu s rodinou kněz Aleš Opatrný (77), kterého papež Benedikt XVI. jmenoval čestným prelátem Jeho Svatosti. Ten také za Františka Filipa sloužil mši v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Režisér se s ním seznámil už v listopadu 1989 při příležitosti svatořečení Anežky České.

Točil i přes zákaz

„Tehdy do katedrály svatého Víta na slavnostní mši přišly tisícové davy. Byla to předzvěst revoluce. A já jsem se po těch čtyřiceti letech totality v Československé televizi najednou zbláznil a přes zákaz začal dělat přímý přenos z toho svatořečení,” vzpomínal pro Aha! režisér krátce před svou smrtí. „Nic se mi tehdy nestalo, neboť přišla revoluce, jinak by mě z televize určitě vyhodili,“ dodal Filip s úsměvem. Kněz Opatrný to tehdy komentoval, stejně jako později přímý přenos z návštěvy papeže Jana Pavla II. na Letné. „Byly to dva moje největší zážitky za celou kariéru,“ vyznal se režisér.

VIDEO: Rozloučení s Františkem Filipem
Video
Video se připravuje ...

Rozloučení s Františkem Filipem Lukáš Červený

Fotogalerie
75 fotografií