Těžko si představit, co se mu honilo hlavou, když ve čtvrtek po poledni seděl v první lavici v ledové Bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, před sebou velkou černobílou fotku táty a odříkával mu poslední modlitbu.

Ještě před začátkem mše totiž syn František Blesku prozradil, že tátu covidem nakazil on. „Odešel opravdu fofrem. Ještě ke všemu to chytil ode mě!“ posteskl si Blesku syn režiséra a popisoval, jak k tomu došlo. 

„Šel jsem mu popřát k narozeninám a při té příležitosti, aniž bych věděl, že to mám, tak jsem mu to odevzdal,“ přiznal statečně muž, který je přesvědčen, že koronavirem tak tatínka bohužel nakazil on. 

VIDEO: Pohřeb režiséra Františka Filipa (†90): Syn přiznal, že smrtící vir tátovi „přinesl“ on...

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb režiséra Františka Filipa (†90): Syn přiznal, že smrtící vir tátovi „přinesl“ on... Kateřina Štíchová, Lukáš Červený

„Dva dny na to jsem začal mít horečky a on se hned po mně začal motat a být už trošku mimo. Během čtyř dnů byl rychlý konec,“ popsal, co se dělo před osudným 9. lednem.

Na bolavém konci se snaží nalézt i něco pozitivního. „Když jsem se ho v nemocnici ptal, jestli ho něco bolí, kýval, že ne. Poznával mě, držel mě za ruku, já jsem ho hladil po vlasech, a zemřel navíc ve spánku, nemohl si přát lepší odchod,” řekl zarmouceně syn, který pohřeb organizoval. Dopravu na místě organizovala městská policie, zádušní mše za zesnulého režiséra ale byla dost komorní. Sešla se tam pouze rodina a ani vdova dorazil nemohla, protože po těžké nemoci není v dobrém stavu.

VIDEO: Ředitel ČT Dvořák na pohřbu Františka Filipa (†90): Televize režiséra zaměstnávala 51 let!

Video
Video se připravuje ...

Ředitel ČT Dvořák na pohřbu Františka Filipa (†90): Televize režiséra zaměstnávala 51 let! Kateřina Štíchová, Lukáš Červený

„Na tatínka vzpomínám v dobrém, protože do poslední chvíle sršel humorem a ze všeho i ze sebe si pořád dělal legraci. Hrozně hezky mluvil, krásně se s ním povídalo. Myslím, že odešel velký člověk,“ dodal dojatě syn František.

VIDEO: Rozloučení s Františkem Filipem

Video
Video se připravuje ...

Rozloučení s Františkem Filipem Lukáš Červený

Fotogalerie
78 fotografií