Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanem vyznamenaný veterán Jan Horal (†88): Své působení u RAF si vymyslel?! Perzekvovaným pilotům pomáhal po válce

Válečný veterán Jan Horal si měl vymýšlet historky z války
 (Autor: Post Bellum)
Autor: rix, ČTK - 
31. října 2021
05:00

Mezi vyznamenané osobnosti k výročí 28. října patří i zesnulý válečný veterán Jan Horal (†88). Jak ale mají dokazovat některé výpovědi jeho kolegů a nesrovnalosti v dokumentech, údajný bývalý letec Britského královského letectva si měl z velké části historky z války vymýšlet. Uvedl to ředitel organizace Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa. „K Honzovi Horalovi se vyjadřovat nebudu,“ měl uštěpačně uvést legendární pilot František Peřina. 

Jan Horal se narodil české rodině s židovskými kořeny na Slovensku. Jakmile začala druhá světová válka, měl podle svých slov odjet vlakem do Francie a poté do Kanady. Tam, jak tvrdil, prošel leteckým výcvikem a narukoval do RAF. Pod Britským královským letectvem měl působit na Středním východě. To ale rozporují vojenské doklady, připomněl 28. října na svém facebookovém profilu ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

„Podle vojenských dokladů však z Jugoslávie odjel do Palestiny a dostal se k 462. britské jednotky RA CS. To není zkratka Royal AirForce, jak se někteří domnívali, ale Royal Army Service Corps, tedy zásobovací jednotky,“ uvedl v roce 2017 v článku pro web Českého Rozhlasu Plus Mikuláš Kroupa.

U Britů nebyl Horal podle zjištění Mikuláše Kroupy spokojen. „Prosím vás, pomozte mi do československé armády, mám svou rodinu na Moravě,“ psal československému velitelství. Bylo mu vyhověno a v roce 1943 byl přijat do jednotek pod velením pplk. Karla Klapálka.

Díky tomu posléze putoval zpět do Anglie. V bitvě u Dunkerque najel na minu a vážně se poranil. Z nemocnice se dostal až na sklonku války. Komunistické pronásledování vojáků bojujících na západní frontě ho minulo, byl totiž v tu dobu už ve Švédsku, kde zbohatl na základě několika vlastních optických vynálezů.

Na své kolegy v branži ale nezanevřel. Když se dověděl o perzekucích válečných veteránů, začal pomáhat rodinám pronásledovaných vojáků. Za to si vysloužil čestné členství ve Svazu letců. Dokonce získal plukovnickou hodnost. „Tu musel vrátit, když se ukázalo, že mnohé epizody publikované v médiích si vymyslel,“ napsal ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa. 

Jeho historky mu údajně nevěřili ani slavní českoslovenští letci jako František Fajtl, František Peřina nebo Alois Šiška. „Po válce kde kdo prohlašuje, že válku vyhrál, ale k Honzovi Horalovi se vyjadřovat nebudu,“ uvedl Peřina v médiích krátce předtím, než zemřel.

Jan Horal od prezidenta Miloše Zemana při příležitosti oslav 28. října dostal in memoriam Medaili Za zásluhy I. stupně za zásluhy o stát v oblasti kultury. Kromě toho dosáhl i na řadu dalších vyznamenání a prestižních ocenění, mimo jiné Řád britského impéria, Řád čestné legie, Čs. válečný kříž a medaili Za chrabrost před nepřítelem. V roce 2016 byla po něm pojmenována jedna z pražských ulic.

Tara-Tara ( 31. října 2021 09:47 )

v tom vymýšlení si asi sám nebude......znám také jednoho, co napovídal plno lží o útrapách pod komunisty a přitom zavčasu utekl do zahraničí, ale odborníci z instituce Paměti národa ho asi poslouchali s údivem a otevřenou pusou

Zobrazit celou diskusi