Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Voják (†22) zemřel při zátahu na pytláky: Slon ho nabral na kly! Poklonil se mu i princ Harry

Autor: ran - 
19. října 2021
17:37

Britský voják zemřel po útoku slona, který ho nabral na kly a vyhodil šest metrů vysoko. Mathew Talbot (†22) byl na své první misi v Malawi, kde právě s kolegy prováděli zátah proti pytlákům.

K události došlo už na jaře 2019, dodnes se ale incident řeší, soud má stanovit, zda při Mathewově záchraně někdo pochybil. V úterý na přelíčení zazněly nové skutečnosti. Nově se veřejnost například dozvěděla, že vojákova zranění se dala přežít, jenže údajně došlo k výraznému zpoždění při jeho převozu do nemocnice.

Věneček po jeho smrti na skromnou mohylku v africké Malawi tehdy položil i britský princ Harry. 

Mathew se osudného dne pohyboval ve skupině pěti vojáků. Byli společně na obhlídce v malawském národním parku a chystali se udeřit proti místním pytlákům. Mathew, kterému tikaly poslední minuty života, šel druhý v řadě. Skupina se snažila zorientovat ve složitém terénu, kde jim ve výhledu bránila vysoká, takzvaná sloní tráva.

„Šli jsme vysokým podrostem, když člověk ve vedení zpozoroval asi 30 metrů od nás slona,“ uvedl před soudem člen skupiny Robert Padgham. „Začali jsme couvat, ale v tu chvíli se vpravo, asi jen 5 metrů od nás, objevil další slon. Rozeběhli jsme se, myslím, že Mathew běžel za mnou, po 50 metrech jsem se dostal k jednomu stromu a začal na něj šplhat,“ líčil drama podle Daily Mail voják před soudem.

„Slyšel jsem Mathewa zakřičet a viděl jsem, jak ho slon vyhazuje dobrých 6 metrů do vzduchu,“ pokračoval Padgham s tím, že Mathewa slon napadl, když se kamarád zrovna snažil také vyšplhat na nějaký strom a utéct tak z dosahu rozzuřeného zvířete. 

Padgham neváhal a přestože ze stromu v okolí viděl 20 nebo 30 dalších slonů, vyběhl Mathewovi na pomoc. „Masivně krvácel, snažil jsem se mu ránu zaškrtit. Pak jsem ale slyšel, jak se slon vrací,“ vylíčil další události. Nezbylo mu než kolegu ukrýt v nejbližším křoví a sám se opět uchýlit do bezpečí stromu.

Tři místní strážci parku Bright Banda, Kondwani Sibande a Mark Semu, kteří skupinku doprovázeli, se už při první známce nebezpečí rozprchli, po útoku se ale rychle vrátili na místo, odehnali chobotnatce střelbou do vzduchu a začali vážně zraněnému Mathewovi pomáhat.

Kolega mu zatím poskytoval první pomoc. Pak ho všichni společnými silami naložili na improvizované lehátko a pospíchali s ním k autu, které bylo asi kilometr od nich. Tam se zraněného ujali zdravotníci, kteří pro takové případy s vojáky jezdili. Přes veškerou snahu ale Mathew po čtyřech hodinách od útoku zemřel. Do nemocnice s ním přitom vůbec nedojeli. 

Patolog před soudem uvedl, že voják měl tři zranění odpovídající útoku slona, a to v hrudníku, hrdle a na hlavě. Měl také zlomenou levou ruku a pravé stehno. Soud chtěl po patologovi vědět, zda voják mohl zranění přežít. „Když se ta zranění podíváme bez kontextu, přežít se dala. Ale záchrana se kvůli slonímu stádu zdržela. Řekl bych, že lidé na místě dělali, co bylo v jejich silách,“ vypověděl patolog.

Zpráva britského ministerstva obrany ale tak smířlivá nebyla. Zásah armádních zdravotníků zkritizovala. Podle autorů zprávy jim trvalo příliš dlouho, než s vojákem zamířili do nemocnice, a tudíž pochybili. Po incidentu se proto přistoupilo ke změnám v postupech při podobných neštěstích, aby se něco podobného nemohlo opakovat. 

K vyšetřování se vyjádřili i Mathewovi rodiče Steven a Michelle. „Když syn po 4 hodinách a 17 minutách po útoku zemřel, trvalo by nejméně další tři hodiny, než by ho dopravili do nemocnice,“ řekl Steven. „Kdo má tohle riskování na svědomí, měl by se stydět, jestli si myslí, že je v pořádku mrhat životy našich statečných vojáků, kteří jsou připraveni obětovat se za zemi a královnu,“ rozčílil se otec mrtvého Mathewa.

Armádní představitelé se ale brání s tím, že nenechávají nic náhodě a vždy cvičili vojáky nejen pro případy napadení od lidí, ale i od zvířat. Soud ve věci Mathewovy smrti pokračuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi