Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Odborníci o novém trendu na TikToku: Tahání za vlasy s lupnutím pokožky může být nebezpečné!

Autor: ran - 
16. října 2021
10:58

Některé trendy na TikToku mohou být užitečné, občas se ale na této sociální síti roztrhne pytel s videy, která zafungují jako přesná ukázka toho, čeho by bylo nejlepší se pro vlastní blaho vyvarovat. Jedním z takových příkladů je tak prudké tahání za vlasy, až se při něm ozývá lupnutí z pokožky hlavy.  

Proti videím, na nichž se především mladí lidé předvádejí, jak jim „krásně lupou vlasy“, nyní pozvedly hlasy i odborníci na pokožku hlavy a varují uživatele TikToku před napodobováním podobných vylomenin. Doslova na vlastní kůži se pokusily zvláštními zvuky vycházejícími z pokožky vlastní hlavy pobavit do této chvíle už stovky, ne-li tisíce lidí.  

Že takové tahání za vlasy, při němž se na malou chvíli násilně oddělí pokožka s vlasy od měkké tkáně na lebce, člověku na zdraví moc nepřidá, se odborníci shodují.

„Zaprvé může snadno dojít k tomu, že se pokožka od měkké tkáně pod ní úplně odtrhne, což může způsobit krvácení a zadělat na nepěknou infekci. Místo se může zanítit a vést k nepříjemným bolestem,“ uvedla podle Mirror vedoucí jedné britské kosmetické kožní kliniky Ross Perryová.

„Lupnutí také může dlouhodobě poškodit vlasové váčky, pak hrozí až nevratná ztráta porostu. Nemluvě o tom, že nekontrolovaným prudkým pohybem lze způsobit poranění krku nebo samotné hlavy,“ uzavřela expertka Perryová s tím, že krásných vlasů se tímto způsobem rozhodně nikdo nedobere.

Tahání za vlasy, když se vezmou za špatný konec a vymknou se z rukou, zkrátka škodí zdraví i dobré náladě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi