Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Dětský profil jako pozvánka pro zloděje? Kožíšek radí, jak s dětmi čelit internetu

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
4. září 2021
05:00

Každým rokem jsme svědky toho, jak moderní technologie a internet prostupuje k dětem. Virtuální prostředí pro ně skrývá nejednu hrozbu a dokonce samotné děti toužící stát se influencerem mohou ohrozit nejen sebe, ale také rodinný majetek. Expert na internetovou bezpečnost Martin Kožíšek pro Blesk Podcast poradil, kdy by potomci měli začít s internetem a jak u nich rozpoznat skrytý problém. 

Když začala koronavirová krize, mnozí odborníci očekávali prudký nárůst problémů u dětí kvůli častějšímu pobytu na internetu. To se ale podle Martina Kožíška zatím nepotvrdilo: „Bylo pro nás ale velkým překvapením, že se vůbec nic nestalo a některé jevy kyberšikany zůstaly úplně stejné jako před tou krizí. Možná tam vyskočily nové trendy jako narušování online výuky nebo třeba ostrakizace, kdy se děti vylučovaly z různých skupin. Ale nějaké konkrétní jevy, že by bylo víc predátorů nebo že by se víc šikanovaly, prozváněly a podobně, to se nestalo,“ prozradil Martin Kožíšek a dodal, že spousta jevů se projeví až po nějaké době, poněvadž chvíli trvá, než se děti začnou svěřovat.

Mladá ratolest dnes běžně umí s moderními technologiemi zacházet lépe, než jejich rodiče a čelí i novým formám útoků. „Nejčastěji se potkávají s nějakými typy vulgarit, případně průniků na účet nebo sdílení nevhodného obsahu. Jsou tam ale určité fenomény, které postupně vyskakují. Je to třeba téma ostrakizace nebo téma, které je nejvíc na vzestupu, a to je stalking,“ varuje Kožíšek.

Moderní stalkeři

Už se nejedná o stalking, kdy většinou muž sleduje ženu, zahlcuje ji nevhodnými zprávami a podobně. „Dnes je stalking spojený hlavně s dětmi, protože chtějí být slavné, streamovat a nezvládají tu slávu. Pokud se slavnými stanou, tak jsou pod útokem různých neznámých lidí, kteří je pronásledují, ať už na instagramu nebo na jiných sociálních sítích,“ popisuje Martin Kožíšek, který spolupracoval na oceněném seriálu Mall.tv Marty is dead, který popisuje rizika, jimž děti čelí na internetu.

Hrozba ze zveřejňování fotek a videí na internetu nehrozí, ale jen dětem, které to dělají, ale také jejich rodičům! „Učíme děti, že by si měli dávat pozor, co zveřejňují. Hlídat si kupříkladu, že když si vytvoří selfíčko, co mají za sebou. Pohlídat si, jestli využívají lokalizační služby, protože říkají: ‚Teď jsem v parku, teď jsem ve škole,' a to je zdrojem nevhodných návštěv nebo se může najít někdo, kdo je bude stalkovat nebo pronásledovat. Někdo si zase může dát jedna a jedna dohromady, zjistit, že máte doma novou ledničku, televizi a potom dítě zveřejní, že letíte na dovolenou a je to,“ líčí expert, jak může vaše dítě pozvat zloděje do prázdného bytu. Jak tedy dětem s internetem pomoci?

Jak s dětmi mluvit?

Vloupání se lze vyhnout podle Kožíška tím, že dítě zveřejní fotografie a videa až se vrátí z dovolené. Pokud syn nebo dcera čelí rizikovému chování na internetu, svěří se rodičům jen ve 2% procentech případů. Rozhodně by rodiče neměli nemluvnost jejich potomků svalovat na pubertu a instalovat jim do zařízení rodičovské zámky nebo trasovače. „Nejlepší je s dětmi o internetových rizicích s dětmi mluvil, aby věděly, že když bude nějaký problém, tak za nimi může přijít. Jako rodič bych jim určitě ukazoval nějaké filmy, dokumenty, projekty. Nebo bych se naopak od nich nechal poučit, co by se nám mohlo stát jako rodičům na internetu,“ dává expert tipy, jak se stavět k internetu. Nejhorší je totiž jim virtuální prostor a nové technologie zakazovat, naopak by to potomky ještě více přitahovalo.

Proč staré seznamky tolik lákají dětí, kolik stojí fotografie dětských prostitutů, a proč by děti neměly pořádat hony na sexuální predátory, prozradil Martin Kožíšek v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Dětský profil jako pozvánka pro zloděje? Kožíšek radí, jak s dětmi čelit internetu - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi