Celé jméno sympatického závodníka zní: Ferdinand Zvonimír Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard Habsburg-Lothringen. Samotnému muži dlouhé roky prý stačilo pouze Ferdinand, ale jakmile se lidé začali o jeho celé jméno zajímat, musel se ho naučit. „Nemohl jsem být ten jediný, který nezná své plné jméno. V podstatě je to rodinná tradice, kdy dáváte mnoho prostředních jmen svým dětem podle svatých. Tito svatí na vás mají dohlížet nebo vás ochraňovat. Já mám proto devět prostředních jmen,“ vysvětlil Ferdinand Habsburský.

Po 24 letech už mezi jmény dokonce rozlišuje, kupříkladu Keith je podle něj zábavné. „Každý si myslí, že Keith je to srandovní jméno. Myslí si, že je divné, že prostřední jméno zní Keith, protože je takové hodně britské. Moje nejoblíbenější jméno je ale Zvonimír, protože můj dědeček mi tak říkal. A co je velmi speciální na kratičkém prostředním jméně Maria? Každý Habsburk ho má ve svém jméně,“ uvedl Ferdinand.

Dědeček na korunovaci

Právě dědeček Otto Habsburský je pro nekorunovaného korunního prince velkým vzorem. Význačná osobnost se v roce 1961 vzdala svého nároku na trůn, přitom ale ve svých čtyřech letech Otta přihlížel, jak se jeho tatínek Karel I. ujímá během 1. světové války trůnu. Pro Ferdinanda se politik a novinář stal symbolem lásky. „Když přemýšlím nad tím, kdo miloval víc, než miloval kdokoliv jiný, tak to byl on. Měl takovou směs vysoké inteligence a osobnosti. Měl neuvěřitelnou mozkovnu, ale stejně jaksi zůstal soucitný a milující,“ vzpomínal na svého dědečka Ferdinand.

Habsburkové na WhatsAppu

Rozvětvený rod Habsburků zůstává v úzkém kontaktu i do dnešních dnů. Před vypuknutím pandemie koronaviru se podle Ferdinanda jednou ročně setkávali, ale nyní využívají hromadný chat aplikace WhatsApp. A co si tam píší?

„Podporují mě tam při závodění, případně když někdo dokončí školu nebo se stane knězem… Nebo když mají nějakou otázkou… Nebo tam pošlou nějaký velmi zábavný vtip o Habsburcích. Případně když někdo obzvlášť potřebuje kvůli něčemu modlitbu, tak ji pošle do skupiny a rodina se za něj pomodlí. To jsou super věci o naší skupině,“ odkryl profesionální řidič taje virtuální konverzace Habsburků.

Pomoc Moravě

Ferdinand od svého útlého věku závodil, dokonce porážel současné hvězdy formule F1, jako jsou Lando Norris, Lance Stroll, Mike Schumacher a další. V současnosti je pilotem týmu WRT v DTM - Německém mistrovství cestovních vozů. Na sociálních sítích jej sleduje přes 20 tisíc lidí. A právě svoji popularitu využil letos v červnu, když tornádo zasáhlo obce na Hodonínsku. Fanoušky poprosil, aby přispěli na obnovu škod po extrémní bouři.

V roce 2019 absolvoval Ferdinand víkendový pobyt v Praze, která ho okouzlila, cítil se být na Česko napojený. Proto „když tornádo zasáhlo Moravu, tak jsem chtěl zveřejnit příspěvek na instagramu. Jednu věc, kterou opravdu nesnáším, je pokrytectví a žádání lidí o finanční dar, když sám nepřispíváte. Tak jsem chtěl mít aspekt vzoru a předat lidem poselství. Mám tu výhodu, že jsem finančně zajištěný natolik, že mohu dělat podobné dobročinnosti,“ osvětlil svůj záměr závodník.

Proč je rád, že opravdu není korunním princem, čím ho učarovala Praha a z jakého důvodu si občas ve Vídni připadá odříznutý, prozradil Ferdinand Habsburk v Blesk Podcastu:

Video
Video se připravuje ...

Ferdinand Habsburský pro Blesk Podcast: O pomoci Moravě, závodění a Praze Jiří Marek

Fotogalerie
54 fotografií