Rozhovor pro Blesk Podcast se netradičně konal mimo studio. Folkový bard nás totiž přijal na své chalupě Villa Anděla ve Znojmě a v dobrém rozmaru popíjel ranní pivo, odpovídal a vyprávěl historky ze své bohaté kariéry. Kupříkladu vzpomínal na své setkání s Karlem Gottem na křtu alba Tří sester v restauraci Na staré kovárně v roce 2005.

„Karel Gott jim křtil desku a mě pozvali, abych jim zahrál tři písničky. Takže jsem tam vypálil Andělu a ty nejslavnější. Mistr pak přišel za mnou, podal mi ruku a byl celý rudý. Říkal, že se ještě nikdy v životě tak nezasmál. A druhý den pak volal Fanánkovi a objednal si celou moji diskografii,“ uvedl s úsměvem zpěvák. Jeho hudba u božského zpěváka hrála minimálně jednou a se značným úspěchem.

„Dokonce pak asi čtrnáct dní poté, to ještě nebyli manželé a neměli ani holky, tak volala Ivana v neděli Fanánkovi, že by nevěřil, co zrovna dělají. „My tady sedíme na verandě na Bertramce a celé odpoledne posloucháme Záviše.“ Tak to mě taky pobavilo, že člověk, do kterého by to nikdo neřekl, úplně jiného formátu, že je normální člověk a cítí jako normální člověk,“ vysekl poklonu zesnulému Slavíkovi Záviš.

Věštba z rautu

Nezřídka vystupuje Záviš také na narozeninových oslavách, svatbách, pohřbech i rozlučkách se svobodou. Zahrál kupříkladu i dvaceti pěti ženám v Mikulově, které si užívaly poslední svobodnou noc své kamarádky. „Byly tam ony a jen já s kytarou. To bylo celkem komický,“ přiznal Záviš. Na oslavě padesátin oceňovaného režiséra Petra Zelenky se pak od něj dočkal věštby, jak dlouho budou Závišovy písně žít v povědomí lidí.

„Pozval si Visací zámek a mě, své oblíbence, abychom mu zahráli. Petra Zelenky si vážím. Byl to raut na parníku, trošku snobárna… A on mi povídá, že všechno kolem pomine, ale moje písničky se tady budou hrát ještě za dvě stě let. Tak to mě nějak potěšilo,“ dodal Záviš.

Proč skládá písně ve vlaku s tužkou, jak vnímá sprostá slova ve svých písních a proč zůstává ve Znojmě, prozradil Milan „Záviš“ Smrčka v Blesk Podcastu:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Záviš promluvil o Gottovi a své tvorbě ve vlaku. Jiří Marek

Fotogalerie
7 fotografií