Texty českého zpěváka, textaře, muzikanta a překladatele vstoupily v široké posluchačské povědomí a v létě se ozývají od nejednoho táboráku. Vysoké kvality Traperů, Poutníků a Druhé trávy - tedy hudebních uskupení, jimiž muzikant prošel, si uvědomovali i hudební publicisté a odborníci, kteří jej zvolili pro rok 2021 do síně slávy. Pro Roberta Křesťana bylo toto ocenění drobným šokem.

"Chvilku mi trvalo, než jsem si to všechno uvědomil, než mi to všechno došlo, protože to pro mě bylo překvapení. V jádru jsem totiž bluegrassový bendžista. Členství v síni slávy pro mě byl nikoliv vrchol, ale taková veličina, s kterou jsem se v mysli vůbec nezabýval. Docházelo mi velmi pomalu, jak obrovská je cena a uznání za práci, kterou jsem v životě odvedl. A jaké je to uznání pro moje kamarády a spoluhráče, protože bez nich bych nikdy nedosáhl toho, čeho jsem dosáhl, protože jsem byl vždycky součástí kapely, kolektivu," vrátil se k slavnostnímu momentu Robert Křesťan.

Mé sny se přeplnily

I když se muzikant stal členem prestižního klubu legend české hudby, neznamená to, že by si položil nohy na stůl a přestal psát. Stále je tvůrčí a chystá vydání pokračování desky oceněné žánrovým Andělem - Díl první. Pokračovatel by se měl jmenovat Díl druhý. Podle Křesťana jsou tyto desky i veškeré další počiny od devadesátých let něčím, o čem za minulého režimu pouze snil.

"Moje ambice a sny se začaly naplňovat a přeplňovat už v devadesátých letech, kdy s otevřením nových možností, otevřením hranic a otevřením všech možných jiných cest ducha, otevřením života po skončení komunistické diktatury, se veškeré mé sny naplnily a přeplnily, že jsem si přestal představovat některé věci," vysvětlil osobitý autor a dodal, že nemá již žádné další přání nebo cíle, které by si chtěl do své smrti splnit: "Chci zbytek svého života prožít tak, jak ho prožívám."

Jak vznikala nová deska Druhé trávy, proč Robert Křesťan nemůže z písní dostat část sama sebe a jak vnímá udělení Nobelovy ceny svému oblíbenci Bobu Dylanovi, se dozvíte v rozsáhlém rozhovoru pro Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Robert Křesťan své sny již dávno přeplnil Jiří Marek

Fotogalerie
14 fotografií