Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Kvůli Boratovi mi Američané nevěřili, že Kazachstán existuje, říká odbornice na umělou inteligenci

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
12. října 2021
05:00

Dlouhých deset let žije Elnaz Babayeva v Praze, kde se naučila česky a pro Avast již tři roky vyvíjí umělou inteligenci. Její život změnil roční pobyt v USA, kam se dostala na střední škole díky stipendiu FLEX. Američané jí tehdy nevěřili, že Kazachstán je skutečná země a teprve tam poprvé zhlédla kultovní film Borat. Jak se dostala do Česka, a proč přirovnává umělou inteligenci k ohni, prozradila v Blesk Podcast.

Sympatická slečna se narodila do muslimské rodiny, kdy maminka i tatínek jsou inženýři a zálibu v matematice a technických oborech po nich podědila Eli se sourozenci. Během svého studia na střední škole se přihlásila na stipendium Flex, které vyhlašuje Ministerstvo zahraničí USA. Na roční pobyt se mohou přihlásit i studenti v Česku. Prvního dubna jí přišlo rozhodnutí, že se dostala mezi několik vybraných. „Třikrát jsem jim volala, jestli je to pravda,“ směje se po letech Eli.

Tatínek ji však nechtěl pustit, protože pro vědkyně není v její kultuře běžné, aby takto mladé dívky cestovaly samy do jiné země. Nakonec však maminka svého muže umluvila a Eli vycestovala z Kazachstánu do Spojených států amerických. První měsíce se musela zlepšit ve své angličtině, navíc ji místní občas počastovali vtípkem o Boratovi, kterému nerozuměla.

Borat mě neuráží

Kazachstán je v USA proslavený částečně kvůli filmu Borat, v němž se hlavní role zhostil Sasha Baron Cohen. Televizní reportér Borat Sagdijev má v USA natočit reportáže, jak se v západní zemi dobře žije, nepřímo tak odhaluje problémy Ameriky po teroristickém útoku v roce 2011. V Kazachstánu je snímek zakázaný, proto studentka vtípky lidí nechápala.

„Po dvou měsících jsem film viděla. Neuráželo mě to vůbec, protože ten film nemá nic společného z Kazachstánem. Lidé mi nevěřili, že Kazachstán je skutečná země, proto jsem jednou do školy přinesla pas a ukazovala jim ho,“ vzpomíná s velkým úsměvem Eli a dodává, že Boratovu údajnou kazašskou větu: „Ahoj, jak se máš,“ pak znovuobjevila v Česku.

Umělá inteligence zachraňuje životy

Do Prahy se mladá slečna vydala po dokončení střední školy a rok se zde učila češtinu, než nastoupila na Elektrotechnickou fakultu na ČVUT. Během studia se zvýšil její zájem o umělou inteligenci a v roce 2018 fascinovaně sledovala, jak rychle se tato technologie vyvíjí. Nakonec se dostala mezi top 5 nejlepších studentů a v roce 2018 nastoupila do Avastu, kde vyvíjí neuronovou síť na rozpoznávání phishingu.

Umělá inteligence se může používat pro záchranu životů. Umí třeba rozpoznat nádor. Ale lze ji zneužít i pro zlo. Záleží, kdo ji bude používat. Čelíme nyní otázce, kdo za to bude mít zodpovědnost. A přijde mi, že to musíme rozhodnout nyní,“ naráží na to, že současné technologie se raketově rozvíjí, ale kupříkladu zákony na ni ještě nejsou nachystané.

Jak se liší české a kazašské školství a jakým způsobem vznikají počítačové neuronové sítě, prozradile Elnez Bababyeva v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Kvůli Boratovi mi Američané nevěřili, že Kazachstán existuje, říká odbornice na umělou inteligenci - Jiří Marek
Video se připravuje ...