Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Manželé chtěli podpořit chomutovský zoopark: Charitativní virtuální závody skončily blamáží

Dvojice chtěla virtuálními závody podpořit zoopark Chomutov.
Dvojice chtěla virtuálními závody podpořit zoopark Chomutov.  (Autor: Zoopark Chomutov)
Autor: VaB - 
7. října 2021
19:13

Vize byla jednoduchá – podpořit zoopark Chomutov v době nejhorší koronavirové uzávěry pomocí virtuálních závodů. Z počátku to fungovalo, pak ale organizátoři přestali se závodníky i zástupci zoo komunikovat, další závod se nekonal a peníze do zoo nepřišly. Z ušlechtilé myšlenky tak zbyla jen hořká pachuť...

Když se Česká republika uzavřela kvůli koronaviru, zasáhlo to i zoologické zahrady a parky. Peníze od zákazníků jsou k provozu zoo důležité a prakticky je to mnohdy jediný zdroj peněz. 

Chtěli pomoci zvířatům

Problémy se nevyhly ani chomutovskému zooparku, proto se dva manželé z Chomutova rozhodli, že zoopark podpoří organizací virtuálních závodů. Mělo se to konat následovně – závodník poslal skrze web 250 korun, následně se uskutečnil virtuální závod, účastník pak poslal své výsledky organizátorovi a ten ho následně odměnil.

Celkově se mělo jednat o šest závodů, které měly vydělat na pomoc zvířatům v zoo, například tuleně kuželozubého nebo medvěda hnědého. 50 korun z každého startovného mělo skončit v kapse zoo, zbytek byl prý určen na výdaje spojené s organizací závodů.

Z počátku to fungovalo, závodů se podle statistik na webu účastnilo několik desítek lidí. Za odměnu měli dostat vždy jednu dřevěnou destičku s motivem chomutovského zooparku. Pokud by se odběhlo všech šest závodů, vznikla by z nich krychle.

Soustrojí se zadrhlo

Na zoopark se postupem času začala snášet vlna kritiky. „Podle ohlasů lidí začala organizace závodů postupně drhnout. Po odeslání startovného 250 Kč nepřišel zájemcům žádný registrační klíč ani startovní číslo, jak bylo zvykem. A pořadatelé přestali komunikovat,“ uvedli zástupci zoo.

„My s nimi na pořádání závodů nijak nespolupracujeme, jen jsme na začátku s poděkováním přijali myšlenku, že nás plánují podpořit. Což ze začátku i fungovalo. Netušíme, co se děje nyní, organizátoři neodpovídají ani nám,“ uvedla ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Blesk kontaktoval manželku muže, který s nápadem virtuálních závodů přišel. „Chtěli jsme zooparku pomoci. On si na to udělal IČO, já mu pomáhala s odepisováním na maily. Pak to ale začalo drhnout, on k tomu byl hodně laxní, nezajímalo ho to. Spíš hrál hry na PlayStationu,“ řekla žena.

Podle svých slov od partnera po dalších problémech radši odešla. „Říkala jsem mu, že z toho bude akorát prů*er,“ dodala pro Blesk. Podle ní zaměstnal i několik brigádníků, kteří mu měli pomáhat s výrobou výher a celkově s organizací.

Na nápravě se pracuje

Blesk.cz kontaktoval i organizátora závodů. „Nechci se k tomu vyjadřovat, už stačilo. Moje společnice se to na mě snaží hodit,“ řekl pro Blesk.cz. Na stránkách projektu stojí, že je web v rekonstrukci a registrace je proto dočasně pozastavena. Organizátor se ale vyjádřil pro zpravodajský web iDnes. „Bohužel nekomunikovala moje bývalá přítelkyně, já jsem o ničem nevěděl. Teď je všechno zastavené, všechno je vypnuté, dělám na novém webu a snažím se to dát dohromady," řekl muž serveru s tím, že peníze zpět nepošle, ale místo nich lidé dostanou medaile. „Jsem z toho vyřízený. Zooparku budu volat,“ dodal. 

Pracovníci zooparku se organizátory snažili také kontaktovat. Povedlo se jim to jen jednou na začátku září. „Prý jen vyřeší drobné potíže s tiskárnou a vše bude v pořádku. Od té doby už s námi ale nekomunikují vůbec,“ vysvětlila zklamaně ředitelka Fryčová. „Mrzí mě, že je jméno našeho zooparku spojováno s tak problematickým projektem, bohužel nemáme žádnou možnost to ovlivnit,“ dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi