Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Setkání vévodkyně Kate se dvěma válečnými uprchlíky z Prahy: Jizvy holocaustu se nikdy nezahojily, řekli jí

Autor: rix - 
26. září 2021
13:42

Kate Middletonová se setkala se dvěma válečnými uprchlíky z Prahy, kterým se z Terezína podařilo dostat do Británie. Vévodkyně využila terapeutického pobytu obou uprchlíků u jezera Windermere a vyslechla jejich vyprávění o hrůzách války. 

Některé děti z koncentračních táborů byly po válce převezeny do Velké Británie k zotavení. Vévodkyně z Cambridge, Kate Middletonová, se nedávno setkala se dvěma z nich. 

Vévodkyně požádala o setkání s Arekem Hershem a Ike Altermanovou když, si přečetla o příběhu tzv. Windermere Children, které byly letecky převezeny z Prahy do Británie v srpnu roku 1945 k zotavení. Během šestiměsíčního pobytu na břehu jezera Windermere v Britské jezerní oblasti, podstoupili dnes již devadesátiletí přeživší psychiatrickou léčbu a podnikli různé venkovní aktivity. 

U válečných obětí, jako jsou Windermere Children, britská vláda pomohla těmto lidem vybudovat si nový život v zahraničí. Přesto, jak potvrdilo setkání Kate Middletonové s Hershem a Altermanovou, jizvy holocaustu se nikdy zcela nezahojily.

„Bylo těžké se z celé té situace oklepat. Ztratil jsem vše. Rodiče, bratry i sestry,“ popsal pro server expats.cz Arek Hersch. V Londýně se dokonce v minulosti setkal nejen s Kate, ale i s princem Williamem. „Pověděl jsem jim svůj názor. Zdejší venkovní pobyt mi docela pomohl, ale pořád to není vše,“ reagoval na pobyt u jezera. 

Ika si sezení s vévodkyní pochvalovala. „Je úžasná,“ uvedla na její adresu třiadevadesátiletá přeživší třech koncentračních táborů. „Dost jsme se nasmáli, povídali jsme si o jejích a mých dětech a také jak moc milujeme jezera. Mám dvě dcery a vnučky. Řekla jsem Kate, co se mi za války stalo, ale také to, co jsem dělala poté,“ uvedla Ika.

„Nevěděla jsem, co od toho čekat, ale povídali jsme si jako dobří přátelé. Byla tak lidská,“ dodala. Vévodkyni pochvaloval i Arek. „Bylo to hezké, zajímal ji náš osud,“ řekl. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi