Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Papež na Slovensku připomněl hrůzy z konce války: Českou oběť rudoarmějců plánují blahořečit!

Autor: rix - 
26. září 2021
05:15

Papež František při své návštěvě Slovenska mluvil o hrůzách z konce války, kdy Rudá armáda hromadně znásilňovala nebohé ženy a mladé dívky. Popsal i případ, při kterém byla zastřelena i tehdy šestnáctiletá Anna poté, co se vojákovi nepoddala. Tu papež před nedávnem prohlásil za blahoslavenou. Vatikán plánuje blahořečit i Marii Paschalis Jahnovou, oběť rudoarmějců z Česka. Obětí sovětských vojáků je ale daleko více...

Jak uvedl server CNN Prima News, papež František připomněl na Slovensku i zvlášť trýznivý příběh nevinné šestnáctileté Anny Kolesárové. I ta padla za oběť řádění rudoarmějců. Byl konec války a zdálo se, že se blýská na lepší časy. Zemi ale v tu dobu drancovala postupující Rudá armáda. Před tou se malá dívka i s tátou schovala do sklepa. Marně. I tam Annu sovětský voják objevil a pokusil se ji znásilnit. To se mu nepodařilo, statečná dívka se vysmekla. Odmítla s ním odejít a radši zvolila smrt. To si ale voják nenechal líbit a před zraky otce nebohou slečnu zastřelil. 

Blahoslavená Anna, hrdinka lásky

Svatý otec dívku v roce 2018 prohlásil za blahoslavenou. „Máme před očima blahoslavenou Annu, hrdinku lásky. Promlouvá k nám, abychom všichni usilovali o vznešené cíle,“ pronesl na košickém stadionu, jen pár kilometrů od místa poválečných hrůz. Hrůznou vraždou nevinné Anny papež neskončil, prostor dal i vzpomínkám na dalším zvěrstva páchaná krátce po válce.

„Papež opět připomněl věci, které už se zdály být jakoby zastřené a zapomenuté. A to je dobře,“ chválil Františkovu odvahu katolický farář Milan Palkovič ze Sobotína na Šumpersku. „Češi mají k dějinám trochu falešný přístup. Od roku 1945 se o sexuálním násilí na ženách nesmělo mluvit, ale když to bylo po revoluci konečně možné, zase se začalo říkat, že tyhle věci se staly dávno, a že se mají nechat spát,“ vysvětlil Palkovič. 

Sestřičku voják bez milosti popravil

Podobně děsivý příběh jako ten o Anně Kolesárové se stal v Sobotíně Marii Paschalis Jahnové. Ta po válce pomáhala nejslabším v lazaretu a starobinci. „V pátek 11. května projížděl kolem jeden ruský voják na kole. Zastavil a vstoupil do budovy. Sestra M. Paschalis chtěla sejít ze schodů. Vyděšená vběhla zpět do místnosti, kde se zdržovali staří lidé, dílem ležící na postelích. Rudoarmějec rozrazil dveře a požádal mladou sestru, aby ho následovala,“ popsal tehdejší sobotínský farář Bruno Esch. 

Marie moc dobře věděla, oč vojákovi jde a podobně jako Anna se násilníkovi vytrhla. Sovět se zachoval jako přes kopírák. Několikrát vystřelil varovně do stropu, načež sestru střelil do zad. Jahnová byla na místě mrtvá. Podle Papeže by se i Marie měla dočkat blahořečení. „Blahořečení už teď nic nebrání, jen se celý akt musí důkladně připravit. Nejspíše se tak stane příští rok,“ vysvětlil sobotínský farář Palkovič.

 

mirkli ( 26. září 2021 11:58 )

Dnes se pomalu jen mluví co ide

fantociova ( 26. září 2021 10:30 )

Papež, co to je? Pokud je na světě bůh, nic o tomhle plácalovi neví. Jsou to vyžírky a ještě plácají takové nesmysli. Zrušit a do myšelinky.

Zobrazit celou diskusi