Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Autistický chlapec (3) se ztratil v buši: Tři dny v divočině přežil právě díky své nemoci

Autor: ran - 
9. září 2021
18:06

Malý chlapec (3) s autismem se ztratil v divoké australské přírodě a strávil v ní tři chladné noci. Jako zázrakem přežil, což odborníci vysvětlují tím, že autistický chlapec realitu kolem sebe nevnímal jako ohrožující, a proto nezpanikařil. Z radosti, že se chlapec nakonec našel, rodina slavila 36 hodin bez přestání! 

AJ Elfalak (3) trpící autismem se ztratil začátkem září v nehostinné přírodě australského Nového Jižního Walesu. Pátrala po něm jeho rodina, místní obyvatelé i další lidé, kteří kvůli záchranné akci přijeli až ze 200 kilometrů vzdáleného Sydney.

Elfalaka sice nakonec pátrací četa nenašla daleko od domova, s křovinatým terénem ale i tak měli záchranáři co dělat. Navíc nikdo nevěděl, kam a jakým směrem se v rozlehlé pustině malý autista mohl vydat. 

Když po třech nocích chlapce ve zdraví našli, maminka to označila za zázrak.  Už proto, že v noci teploty klesaly až ke dvěma stupňům nad nulou a Elfalak s sebou neměl teplé oblečení ani nic k jídlu a pití. Chlapci ale podle odborníků k přežití paradoxně pomohla jeho psychická porucha.

Zachoval chladnou hlavu

Že se ztratil, si totiž prý ani neuvědomoval. „Proto nebyl vyděšený a zachoval chladnou hlavu,“ vysvětlil jeden z vyšetřovatelů podle Daily Mail. „Když byl unavený, lehl si a spal, když mu byla zima, našel si úkryt, když měl žízeň, napil se,“ popsal, jak se nejspíš chlapec intuitivně v divočině choval. K přežití mu samozřejmě hodně pomohlo, že si našel tůňku se sice velmi špinavou, ale stále ještě pitnou vodou.

Autismus, který zřejmě nejprve přispěl k tomu, že se chlapec vůbec ztratil, tedy Elfalakovi zároveň – trochu paradoxně – nakonec pomohl přežít.

Důvody, proč se Elfak ztratil, s autismem souvisí velmi těsně. Děti s touto vrouzenou psychickou poruchou totiž mají podle odborníků tendenci ulevovat si od smyslového přesycení tím, že odejdou, a vzdálí se tak od zdroje ruchu, který jim nedělá dobře. Jsou také vybavené slabším smyslem pro nebezpečí a rády prozkoumávají neznámá místa.

Jak záchranáři zjistili, Elfalak utrpěl jen drobná povrchová zranění, kousance od mravenců a opruzeniny od plenek, jinak mu v zásadě nic nechybělo. Až na to, že měl opravdu velký hlad a žízeň. Záchranáři médiím vypověděli, jak se chlapec ještě v sanitce naládoval celou pizzou, a hlavě pil jako duha.

Tím také pátrací četa vyvrátila pomluvy, které se začaly šířit po sociálních sítích, jež naznačovaly, že snad chlapcova rodina celý případ narafičila! Podle těchto pomluv měl Elfalak ve skutečnosti v buši dostatek jídla i pití a vůbec nic mu nechybělo. Záchranáři naopak potvrdili, že chlapcovo chování přesně odpovídalo podmínkám, v nichž ho nalezli a třem nocím, které v buši strávil.

Radost byla veliká

V Elfalakově rodině po jeho nalezení vypukly obrovské oslavy, které trvaly bez přestání 36 hodin a stály přes 11 tisíc korun. Příbuzní vykoupili celý sklad alkoholu v místním krámku, porazili dvě krávy a jehně. Na grilovačku pak pozvali „všechny lidi ze Sydney“, které je ovšem v současnosti opět pod vládním lockdownem.

Veselé oslavy skončily ve chvíli, kdy se chlapcova maminka se svým zázrakem v náručí vrátila z nemocnice. „Slavení už bylo dost, teď malý potřebuje spát,“ zavelela a hosté se v poklidu postupně rozjeli do svých domovů.

diskutujici ( 9. září 2021 18:40 )

Podle vzhledu to je nějaký iránec nebo něco podobného? I podle toho poražení a oslavy. Jenom mě zaráží 3 roky a plínky?

Zobrazit celou diskusi