Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Operátorka linky 155 Petra (36) onemocněla roztroušenou sklerózou: Záchranářka potřebuje pomoc

Autor: Tomáš Koníček - 
14. srpna 2021
05:00

Nezvedne špičku nohy, často zakopává, upadne. Zdravotní sestřička Petra Leváková (36) z Prahy podává pomocnou ruku lidem na lince 155, teď ale sama potřebuje pomoc, aby mohla dál pracovat.

Trpí roztroušenou sklerózou a nemoc o sobě dává vědět víc a víc. Přihlásila se u ní krátce po absolvování zdravotní školy, když pracovala v Ústřední vojenské nemocnici. „Můj zdravotní stav se zhoršoval, a tak jsem využila svého vzdělání a praxe a šla na operační středisko záchranné služby Středočeského kraje, kde jsem už pátým rokem,“ popsala Petra. Jenže líp není, právě naopak.

„Nemoc o sobě dává vědět čím dál víc. Aktuálně mě nejvíc trápí chůze, oporu potřebuju i na kratší vzdálenosti. Ale nevzdávám to! Znovu jsem začala rehabilitovat a více odpočívat,“ popisuje. Zatímco její současná práce není fyzicky náročná, co se týče psychiky, jde o nápor. A stres chorobu zhoršuje. „To, co dělám, miluji a jsem vděčná, že mohu pomáhat lidem trochu jinou formou, po telefonu. Možnost chodit do práce mi navíc dává pocit potřebnosti a můžu být mezi lidmi,“ říká.

Učila se chodit

Loni si při velkém vytížení kvůli covidu musela půjčit rehabilitační pomůcku WalkAide, aby mohla vůbec do práce dojít. „Už dříve jsem ji vyzkoušela, když jsem po zlomenině nohy rehabilitovala. V průběhu léčby jsem byla odkázána na invalidní vozík. A učila se znovu chodit. Právě tahle pomůcka byla významným pomocníkem pro návrat mé chůze o francouzských holích,“ říká. Jenže pojišťovna takového pomocníka nehradí. Aby WalkAide mohla používat dál, potřebuje 340 tisíc korun. A to si Petra nemůže dovolit…

Výboje do nohy

Přístroj vysílá do podkolenního nervu elektrické impulzy, díky kterým se zapojují svaly pod kolenem. „Při chůzi tak zvednu špičku, kterou jinak nedokážu ovládat. Často kvůli tomu zakopávám, občas i upadnu,“ vysvětluje Petra. Chůze se jí díky pomůcce výrazně zkvalitnila. „Byla jsem méně unavená, ušla jsem delší vzdálenost a celkově jsem nebyla tolik závislá na svém okolí. Také mě přestaly bolet záda, kolena a kyčle, které jinak při přesunech a chůzi nadměrně zapojuji,“ říká.

VIDEO: Co se děje v mozku při epileptickém záchvatu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

M4rti ( 15. srpna 2021 11:25 )

Ono to z tou částkou je trochu jinak. Redaktor blesku evidentně udělal jen výcuc ze stránek nadace. 2x walkaide + vozík na míru na cesty do práce. A za to, co se vybere navíc, si pořídí léky (Fampyra), které pojišťovna také nehradí. S proplacením pomůcek je to složitější. Například u léčby RS má pacient "na výběr" - buď pojišťovna proplatí část léčby, nebo kompenzační pomůcky.

http­s://ww­w.zn­esna­ze21­.cz/sb­irka/­pomoc­nik-pro-petu-s-roztrousenou-sklerozou

XYZ3 ( 14. srpna 2021 16:40 )

VZP nehradí, ale určitě přes nadace by to šlo, Voráček, Agrofert...ale z principu bych u Bureše nežádala, ale je to Vaše věc..

jiznicechy ( 14. srpna 2021 11:04 )

To máte pravdu, mně to také ukázalo tuto cenu - ale podívejte se, co dál: Ono se to asi hradí jak komu - jednomu to uhradíme, na druhého se vy.....
Stimulátor podle VZP není na seznamu hrazených prostředků

Všeobecná zdravotní pojišťovna přistupuje k žádostem individuálně. „Bylo vyhověno na základě posouzení individuální žádosti, to znamená v jednom konkrétním případě, a stejným způsobem bude Všeobecná zdravotní pojišťovna postupovat i nadále. Prostředek WalkAide není zařazen mezi zdravotnické prostředky, které by měly být paušálně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle experta na zdravotnické právo Jana Zahálky by v případě nových přístrojů a léčby pojišťovny měly na péči přispívat 75 procenty ceny, pokud ji doporučí ošetřující lékař.
„Tam by úhrada měla fungovat takzvaně ‚bez dalšího‘. Takže pokud doktor řekne: ‚tohle je případ na takovou zdravotnickou pomůcku,‘ a ta zdravotnická pomůcka není uvedena ani v jednom ze zmiňovaných seznamů uvedených v zákoně, tak se jedná o zdravotnický prostředek hrazený ze 75 procent,“ tvrdí Zahálka. Pojišťovna prý ani nemá právo přivolat revizního lékaře.

XYZ3 ( 14. srpna 2021 07:43 )

Nestojí to 340000 ale 130000, dá se to i zapůjčit. Zkuste Vorackovu nadaci...

Zobrazit celou diskusi