Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bývalý šéf MI6 popsal spolupráci s českým agentem Miloslavem: Chtěl lepší život pro dceru!

Autor: rc - 
10. července 2021
05:18

Dlouhá léta sloužil jako šéf tajné zpravodajské služby MI6. Ovšem ještě předtím, než se Richard Dearlove posadil na místo šéfa, působil jako tajný agent v Praze! Do Československa přijel během studené války. Na britské ambasádě spolupracoval s dvojitým agentem, který za nebezpečnou práci dostal pořádný balík peněz. Nebezpečí odhalení se rozhodl vystavit kvůli své dceři.

V roce 1973, v období, kdy panovala Studená válka, přijel do Československa Richard Dearlove se svou manželkou Rosalind. Poslán byl jakožto tajný agent tajné služby MI6 na britskou ambasádu v Praze. „Měl jsem jasné diplomatické úkoly, ale byl jsem tam v podstatě jako člen SIS pod diplomatickým krytím. Mým hlavním úkolem bylo vést špionážní případ,“ uvedl pro britský deník Daily Mail s tím, že se dostal do kontaktu s českým agentem, který se nakonec stal dvojitým agentem.

Nebezpečí prozrazení

„Byl českým zpravodajským důstojníkem odpovědným za operace, které Češi prováděli, aby se pokusili proniknout do britských zpravodajských služeb,“ prozradil bývalý špion, který se později stal šéfem MI6 a vedl ji mezi lety 1999-2004. Jméno agenta neprozradil, nicméně podle výše zmíněného deníku se zmínil o případu, který se dostal na veřejnost z českých archivů. Případ se měl týkat Miloslava Kroči, který vystupoval pod označením „Freed."

Agentovi, který pracoval pro obě strany, šlo o život. „Pokud by byl chycen, byl by popraven,“ řekl s tím, že setkávání se zdrojem bylo nebezpečné, ale jelikož oba dva byli vycvičeni, znali moc dobře síly, které proti nim stály.  Agenti společně spolupracovali několik let. 

Obrovské jmění pro dceru

Český agent nakonec zemřel z přirozených příčin. Nicméně zůstalo po něm velké bohatství, které bylo uloženo v londýnské bance. Dearlove uvádí, že právě peníze byly hlavní motivací, aby se z českého agenta stal dvojitý agent. „Vydělal spoustu peněz, kterých se nikdy nedotkl a zůstaly schovány v bance v Londýně,“ prozradil Dearlove a dodal, že několik let po smrti agenta se rozhodl vypravit do Prahy a oslovil přímo tehdejšího prezidenta Václava Havla, aby se našla jeho dcera. „Měla hrozný život, nevěděla, co se stalo jejímu otci kromě něčeho katastrofického,“ pronesl s tím, že nakonec se s Havlem skutečně setkala a ten jí předal šek s penězi po jejím otci. „Mnoho, mnoho tisíc liber. Nyní je velmi, velmi bohatá česká podnikatelka,“ uzavřel bývalý špion.

VIDEO: Klement Gottwald: Jezdíme se do Moskvy učit, jak vám zakroutit krkem

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi