Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

František (†12) chtěl uprchnout do Německa: Zastřelil se před zraky pohraničníka!

František (†12) se zastřelil po neúspěšném pokusu utéct přes hranice.
František (†12) se zastřelil po neúspěšném pokusu utéct přes hranice.  (Autor: Paměť národa)
Autor: jel - 
26. května 2021
20:27

Tragická událost se stala začátkem května roku 1967. Školák František Mühlbauer, kterému bylo teprve dvanáct let, se společně s kamarádem Karlem Vobořilem rozhodli prchnout do Západního Německa. Byli ovšem chyceni pohraničníkem, přímo před jeho očima se František zastřelil.

Oběma klukům se ve škole příliš nedařilo a měli dětské naivní představy o tom, že v Bavorsku bude bezstarostný život. Rozhodli se proto utéct z rodného Tachova a vyrazit za Františkovými příbuznými, kteří v Západním Německu žili. Na cestu se vyzbrojili pistolemi po mrtvém tatínkovi.

Poté, co přenocovali v Peci pod Čerchovem v bytě po babičce, vyrazili k hranicím. Snažili se postupovat co nejopatrněji. Tou dobou už po nich však bylo vyhlášeno pátrání a u přechodu Zlom je chytl pohraničník Josef Gašparovič.

Ten chtěl chycené kluky eskortovat na pozorovatelnu, v ten moment však přišel šok. Školák František Mühlbauer se zastřelil! Hrozné smrti malého chlapce se dalo zabránit. Gašparovič však nedodržel platné směrnice. Nečekal na posily a kluky neprohledal.

Cizí zavinění bylo vyloučeno a případ se nijak neprošetřoval ani po pádu komunismu. To, proč s sebou hoši brali zbraně, totiž potvrdil i druhý z kluků, Karel. „Jinak jsme měli také pistole proto, že bysme se, když by to jinak nešlo přes hranice, že bysme se s nimi zastřelili,“ řekl podle Paměti národa ve své výpovědi Vobořil.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi