Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Studentku (19) šokovala diagnóza: Rakovina krve! Původně lékaři mluvili o infekci dutin

Autor: štt - 
15. června 2021
21:02

Steph Ogdenová (19) se začátkem února probudila s chřipkou. Studentka lékařství z Brisbane trpěla rýmou a dusivým kašlem. Lékaři jí nejprve diagnostikovali infekci dutin, ale o několik dní později začala studentka kašlat krev. Rentgenové snímky odhalily, že měla zápal plic a druhý stupeň rakoviny krve.

Dívka australskému deníku The Daily Mail Australia sdělila, že neměla žádné typické příznaky, totiž hrudky nebo vyrážky, které se obvykle vyskytují v raných stadiích nemoci. „Je to každého nejhorší noční můra,“ řekla.

Ihned 26. února, kdy lékaři závažnou nemoc diagnostikovali, zahájili čtyřměsíčním cyklus chemoterapie. Dívčino tělo na silnou dávku záření reagovalo dobře a již byla propuštěna do domácí péče.

Steph se díky svému nízkému věku s nemocí vypořádává na výbornou. „Vím, že jsem ještě mladá, ale rozhodně se teď snažím žít naplno, protože si uvědomuji, že každý den může být poslední,“ dodává. Starší pacienti čelí mnohem vážnějším následkům. Studentka je jednou ze zhruba 600 Australanů, kterým je každý rok diagnostikován Hodgkinův lymfom.

Jedná se o vzácné onemocnění, jímž trpí pouze 0,5 % všech diagnostikovaných s rakovinou. Nejvíce se vyskytuje u lidí ve věku od 15 do 25 let nebo u osob starších 65 let. Hodgkinův lymfom bývá obtížné diagnostikovat, jelikož nemá jasné příznaky, které se snadno se zaměňují se symptomy méně závažných onemocnění, jako je zápal plic nebo mononukleóza. Kvůli své nenápadnosti se mu mezi lékaři říká „tichý zabiják“.

Za běžné příznaky se považuje pocení během spánku, svědění a únava. Dále se na těle mohou vyskytovat zanícené vyrážky, rychlá ztráta hmotnosti a pupínky v podpaží, slabinách nebo krku. V počátečních fázích je nemoc dobře léčitelná. Mladá Steph by všem doporučila preventivní návštěvu lékaře a zdravý životní styl. Nyní se snaží svou zkušenost využít k zvýšení podvědomí o zákeřné nemoci pomocí sociálních sítí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi