Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokrok v české armádě: Vojákyně Čestné stráže nosily mužské uniformy, konečně mají i ty dámské

Autor: VaB - 
3. června 2021
13:01

Ženy z Čestné stráže Armády ČR vítají novinku. Ještě před pár dny nosily pánskou uniformu, teď už ale mají tu svou, dámskou. Vojačky z Posádkového velitelství Praha už nemusí nosit jen kalhoty, ale mohou mít i sukni. Konečně mohou zahodit pytlovité pánské střihy a vypadat žensky!

Posádkové velitelství Praha vzniklo v rámci reorganizace 1. dubna 2004. Později převzalo znak a čestný název Pražského povstání po zaniklé 6. zabezpečovací základně Ministerstva obrany.

Historie pražské posádky je ale dalekosáhlejší. Nejvíce je spjata s hlavním městem, má navíc nejdelší tradici v Evropě, od roku 1612 nebyla kontinuita útvaru přerušena. Prvním velitelem pražské posádky byl generalissimus Albrecht Václav Eusebius kníže Valdštejn, vévoda frýdlantský.

V té době ale pravděpodobně nikdo nepočítal s tím, že mezi vojáky budou i vojačky. Vojákyně do nedávna nosily pánské uniformy. To se ale naštěstí změnilo! „Nejen maskáče, ale především reprezentační uniformu obléká Čestná stráž AČR. Do nedávna i vojákyně Čestné stráže nosily pánskou uniformu. V současné době už oblékají dámskou verzi tohoto stejnokroje, takže jsou konečně ženami za všech okolností,“ popisují na svém facebooku.

V komentářích pak vysvětlují, že sukni není nutné nosit vždy. Je prý určená pro zvláštní příležitosti. Posádkové velitelství zajišťuje mnoho významných akcích, například i těch, u kterých se účastní prezident republiky. „Na ostatní akty mají i ženy kalhoty, ale již v dámském střihu,“ dodávají.

zada ( 3. června 2021 13:19 )

Rusové a Číňani mají ženy oblečené moc hezky v armídě. A už dávno tam ženy nosí sukně . My jsme sto let za opicema, ale aspoň to. Ale teď když vojákyně Božena Škareda "Novák" dostane sukni to bude sranda

Zobrazit celou diskusi