Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Honosný zámek v Batelově je už roky na prodej: Cena šla rapidně dolů, přesto ho nikdo nechce

O chátrající zámek nemá nikdo zájem.
O chátrající zámek nemá nikdo zájem.  (Autor: Profimedia / Reality 89)
Autor: rix - 
3. června 2021
05:00

Ačkoli je v České republice řada opuštěných budov, některé si zasluhují větší pozornost. To platí třeba pro zámek v Batelově, který dlouhodobě chátrá a nikdo o něj nejeví zájem. Klasicistní budova sice byla několikrát nabízena k prodeji, zatím ale bez úspěchu. 

Majitelé Batelova se sice střídali často, ale to už je pěknou řádku let zpět. Mezi jeho správce patřili pánové z Lipé, Pacovští nebo Mikuláš Radkovec z Mirovic. Původní tvrz pak v roce 1586 přestavěl na zámek Jiří Čížovský.

Posledními vlastníky byli Blankensteinové, ti nechali objekt zrenovovat. Avšak jakožto Němci museli po roce 1945 z republiky utéct. V zámku ponechali skrýš s cennostmi, kterou narychlo zazdili. Skrýš ale objevili zloději a věci rozkradli. 

Zámek byl poté znárodněn a sloužil studentům. Učili se tam číšníci, kuchaři nebo cukráři. Ti se dělili o prostory sídla se studenty Obchodní akademie a Rodinné školy. Není ale záhadou, že zámek za socialismu utrpěl nevhodnými úpravami. Po revoluci sloužil objekt jako internát pro dojíždějící žáky.

Od té doby už zámek ale pouze chátrá. Řešení nenašel ani nový majitel, kterým se stal Svaz českých a moravských družstev. Nikdo nenašel pro zámek využití. 

Poslední roky už se jen hromadí nabídky k prodeji. Z původní ceny třinácti miliónů cena sídla klesla k sedmi a půl milionům. O zámek ale i přesto stále nikdo zájem nejeví.

Městys Batelov má podle slov jeho starosty dost vlastních nemovitostí, které chce využít a už to stojí městys nemalé prostředky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi