Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lékaři nedávali Matyáškovi (6) naději, že někdy bude chodit: Do roka a do dne možná odejde po svých!

Autor: VaB - 
17. května 2021
05:29

Matyášova (9) prognóza byla zpočátku neúprosná, hrozilo, že kvůli mozkové obrně  nikdy nebude chodit. Chlapec ale díky nové metodě rehabilitací předvádí zázraky a existuje reálná šance, že do roka odejde z kliniky po vlastních nohou. Sám bojuje jako tygr, bude ale potřebovat i pomoc veřejnosti. Účinné, ale nákladné rehabilitace totiž neplatí pojišťovny.

Chlapec se narodil předčasně ve 30. týdnu s mozkovou obrnou. Ze začátku nebylo jasné, jak moc je jeho mozek zasažený. Později se začalo ukazovat, jak oproti svým vrstevníkům zaostává. Maminka Nikola proto vzala osud do vlastních rukou a se synem začala cvičit Vojtovu metodu. A to už v den propuštění z nemocnice.

Tato metoda je pro oba velmi náročná. I přesto si ale maminka říkala, že to nestačí. „Pravidelné návštěvy v pohybových lázních a domácí cvičení nebylo dostačující. Matyáš ani ve věku sedmi let nedokázal ujít pár kroků,“ popisuje.

Naskytla se možnost operace, při které by došlo ke zkrácení šlach a kyčlí. Ta se ale kvůli aktuální pandemii oddálila. Maminka proto začala hledat jiné možnosti. A narazila na Neurorehabilitační kliniku AXON.  

Malý bojovník!

Už po deseti dnech intenzivni rehabilitace rodiče zažili něco, co nečekali. Chlapec se do cvičení vrhl s ohromným nadšením a vervou něco dělat. Lékaři říkali, že to nebude nikdy možné. „Matyáš se každým dnem neuvěřitelně zlepšoval. Vůbec jsem ani nedoufala, že by u něj mohl přijít takový pokrok. Po měsíční terapii je výrazně uvolněnější a samostatnější, zajde si například sám na WC,“ popisuje s radostí maminka.

Dodala, že jsou překvapeni, jak je chlapec do rehabilitací zapálený. „Jde až přes bolest. To nás hodně překvapilo. Vůbec se nevzpírá, krásně spolupracuje s úžasnou fyzioterapeutkou,“ dodává maminka. 

Je tu i navíc šance, že chlapec bude sám chodit. Ostatně si to myslí i primářka kliniky Jarmila Zipserová. „Domluvily jsme se s maminkou, že do roka a do dne začne chodit. Už teď můžu hrdě říct, že každým cyklem cvičení jsme tomu blíž,“ myslí si primářka.

Potřebuje pomoc

Rehabilitace v AXONu jsou ale nákladné, a pojišťovna je bohužel hradí jen zčásti. V mnoha případech jde jen o procenta nákladů a zbytek se musí doplácet. Rodiče proto prosí veřejnost o pomoc. Celoroční placení rehabilitací jsou nad jejich možnosti.

„Ani nevím, jak poděkovat všem, kteří pomohou postavit Matyho na nohy, znamená to pro nás hrozně moc,“ dodala maminka Nikola. Chlapce můžete podpořit zde

Video  Matyáš se narodil předčasně s mozkovou obrnou.  - AXON, Donio
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi