Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Falešní policisté z muzea ukradli umělecká díla za miliardy: Loupež století je po 31 letech stále záhadou

Autor: rc - 
18. března 2021
20:44

Největší loupež umění, která ani po jednatřiceti letech nebyla vyřešena, se uskutečnila 18. března roku 1990. Tehdy se dva zloději v uniformách policie dostali do muzea v Bostonu a odnesli si s sebou třináct uměleckých děl včetně Rembrandta a Vermeera! Hodnota děl byla vyčíslena na neuvěřitelných 600 milionů dolarů (přibližně 13 miliard Kč).

Již jednatřicet let uběhlo od největší krádeže umění všech dob. Z bostonského muzea Isabelly Stewart Gardnerové, mecenášky umění a zakladatelky stejnojmenného muzea, bylo ukradeno třináct uměleckých děl, jejichž hodnota sahá až k 600 milionů dolarů (přibližně 13 miliard Kč).

Krádež byla vlastně neuvěřitelně prostá a velice dobře promyšlená. Dva zloději, kteří se převlékli za policisty, přišli k bočním dveřím muzea s tím, že jdou vyšetřit poruchu. Strážci muzea, Abath a Hestand, je pustili dovnitř a zloději je rychle zpaficikovali. Muzeum se v 80. letech potýkalo s finančními problémy a nebylo dostatečně zabezpečeno.

Jednotlivá umělecká díla nebyla vybavena alarmy, tudíž zloději měli dostatek času na to, aby díla odcizili. Zabezpečení muzea mělo další slabiny, jakožto špatné monitorování prostor, téměř neexistující pojištění proti krádeži a špatně placená ostraha. To vše hrálo do karet dvěma zlodějům, kteří si bez většího úsilí odnesli třináct uměleckých kousků včetně obrazů od Rembrandta, Vermeera, Maneta a Degase.

Ovšem právě jejich výběr uměleckých děl ukazuje, že se zřejmě v umění vůbec nevyznali. Vedle děl, které s sebou odnesli, totiž byly daleko cennější umělecké kousky. Na zdi kupříkladu nechali viset nejcennější kousek, které muzeum vlastnilo, a to obraz pojmenovaný Znásilnění Evropy od Tiziana, napsal deník The Guardian.

Nejcennějším dílem, které si odnesli, je právě dílo od nizozemského malíře Vermeera zvané Koncert, které pochází z roku 1663 a jeho hodnota je odhadována na 250 milionů dolarů (přibližně 5,4 miliard Kč). Dílo je stále považováno za nejcennější ukradený umělecký kus světa.

Zloději se v muzeu zdrželi dlouhých jednaosmdesát minut! Několikrát vyšli, aby umělecká díla naložili do vozu. Krádež šokovala celé město. „Bylo to jako smrt v rodině,“ uvedla podle výše zmíněného deníku Anne Hawlyeová, tehdejší ředitelka muzea. „Byla to skutečná tragédie nejen pro Boston, ale také pro svět,“ dodala.

Vyšetřovatelé se neměli čeho chytit. Jedna ze stop je zavedla až k Irské republikánské armádě (IRA), jejíž příslušníci si měli zvyšovat finanční prostředky praním špinavých peněz, k čemuž využívali právě umění. „Mluvil jsem s bývalými členy IRA, kteří říkají, že je všeobecně známo, že tyto obrazy byly pravděpodobně v rukou organizace,“ uvedl pro The Gaurdian Arthur Brand, nizozemský vyšetřovatel.

Ovšem to se nikdy neprokázalo. Podezřelým byl ze spolupráce se zloději i hlídač Abath, ovšem nakonec mu vyšetřovatelé žádnou spoluvinu neprokázali. Další teorie vyšetřovatele FBI zavedla do amerického podsvětí s tím, že krádež století má na svědomí tamní mafie. Podezřelý byl i bostonský gangster Bobby Donati, který údajně chtěl vyměnit obrazy za šéfa rodiny, který byl ve vězení. Právě Donati měl být i jedním z falešných policistů.

Zemřel však v roce 1991 během války gangu. Návštěvníci muzea tak místo uměleckých děl obdivují pouze prázdné rámy, které tam zůstávají jako pocta ukradeným dílům. Zároveň muzeum stále doufá, že obrazy se jednoho dne vrátí na svá místa.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi