Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kde se u vás ve čtvrti vraždilo? Teď se můžete na online mapě kriminality podívat

Autor: ČTK, VaB - 
3. prosince 2020
06:05

V České republice vznikla mapa kriminality, v úterý policie spustila její pilotní program. Kdokoliv se v mapě může podívat, co se v jeho čtvrti děje. Přesné informace, jako je ulice, ale zveřejněny nejsou. A to s ohledem na oběti trestných činů.

Policie zveřejnila online mapu kriminality v Česku. Kdokoli si může v mapě vyhledat počty různých druhů zločinů a přestupků v jednotlivých obcích i částech obcí. Lidé se z mapy dozví například i to, kdy byl čin nahlášen a zda byl odhalen pachatel.

Mapa ale neukáže s ohledem na oběti zločinů přesné místo, kde se trestný čin stal. Části map, které nebudou přístupné všem, pak mají sloužit obcím a policii, například pro plánování činnosti strážníků či preventivních opatření.

Online mapa kriminality má tři úrovně. První je dostupná komukoli bez přihlášení. Na ní lidé najdou informace o počtech zločinů a přestupků v určité oblasti za období, jaké si na mapě zvolí. Mohou si také vybrat, které konkrétní zločiny chtějí na mapě zobrazit. K dispozici jsou údaje o široké škále činů od vražd přes krádeže až po dopravní nehody a přestupky. Zájemce si může zobrazit třeba informace o celé skupině zločinů, například o krádežích, nebo o konkrétním typu činu - třeba o krádežích aut.

Při kliknutí na konkrétní obec mapa ukáže také údaje za části obcí. Vzhledem k ochraně osobních údajů a ochraně obětí zločinů se ale na mapě nezobrazí konkrétní místo činu. V detailním zobrazení za obce se následně lidé dozvědí datum a čas oznámení zločinu či přestupku a to, zda byl objasněn.

Lidé si také mohou z webu stáhnout podklady map. „Data z map jsou v otevřeném formátu, čímž dáváme odborníkům možnost si je stáhnout a dál s nimi pracovat, například vytvářet mobilní aplikace pro veřejnost v oblasti bezpečnosti a prevence kriminality,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Představitelé obcí a policie se po přihlášení dostanou k dalším podrobnějším úrovním map. „Hlavním cílem ve všech rovinách je dále snižovat již tak rekordně nízkou kriminalitu v České republice, zvyšovat její objasněnost, cíleně plánovat policejní hlídky a preventivní opatření do těch skutečně nejrizikovějších míst, snižovat administrativu a naopak zvýšit pobyt policistů v ulicích,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Zatím jsou k dispozici data pro vybrané pilotní obce. Po dokončení pilotního provozu ministerstvo vnitra a státní policie projekt vyhodnotí a výstupy upraví podle zkušeností a podnětů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání