Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Fraška soudružky Vostré. Loupež na armádě ukazuje bídu komunistů

Autor: Petr Holec - 
19. prosince 2020
05:40

Když se do něčeho pustí soudruzi z KSČM, můžete se vsadit, že to vždycky skončí nedůstojnou fraškou. A přesně tou díky nim skončilo i schvalování státního rozpočtu na příští rok. Komunisti jako obvykle zkoušeli vydírat menšinovou vládu ANO a ČSSD, jíž na rozpočet nedala ani hlas opozice, tentokrát si ale řekli, že s potupnou porážkou neskončí sami. A přinejmenším mediálně do ní uvrtali i ANO s ČSSD.

do nedůstojného konce totiž komunisti dotáhli návrh své místopředsedkyně a poslankyně Miloslavy Vostré, že jestli má KSČM pomoci vládě se schválením státního rozpočtu, sebere deset miliard korun armádě. ANO i ČSSD to do poslední chvíle odmítaly, ostatně právě armáda dnes v očích veřejnosti patří mezi nejdůvěryhodnější instituce. A to se necelý rok před volbami sakra počítá. Sebrat peníze armádě nechtěl hlavně premiér Andrej Babiš, obrana totiž patří už sedm let do portfolia jeho ANO.  

I proto hrozil kvůli komunistům rezignací ministr obrany za ANO Lubomír Metnar, zatímco se ČSSD zkoušela distancovat od vlastního rozpočtu. Takže se zrodil velký plán, jak komunistům hodit kost, co jim před Vánoci dopřeje aspoň dojem důležitosti, a přesto zůstane celá. Zmíněných deset miliard určených na modernizaci armády se proto ze státního rozpočtu na poslední chvíli přesunulo do vládní rozpočtové rezervy, která je na rozdíl od státního rozpočtu plně v gesci vlády.

Už v lednu se má sporná částka zase připsat armádě, tentokrát však bez mediální pozornosti. I přesto komunisti určitě slaví velké „vítězství“. Nakonec za celou dobu, co jsou jednou nohou ve vládě, poprvé neprohráli podobně potupně, jako když například vládě před časem zkoušeli zakázat zahraniční armádní mise. A radost musí mít zvlášť Vostrá, někdejší účetní: ta musí přesun peněz z kolonky do kolonky přímo milovat. A taky mu děkovat za pět minut mediální slávy. Případně hanby, záleží samozřejmě na úhlu pohledu.

Ve skutečnosti totiž komunisti zapijí spíš další porážku, protože fraška se státním rozpočtem jen ukazuje jejich bídu. Jestli už totiž obávané straně zbývá fakt jen tohle, tak si opravdu zaslouží skončit i ve sněmovně, jak naznačuje stále více průzkumů volebních preferencí. Komunisty už volí jen hrstka skalních voličů, kteří upřímně nenávidí členství Česka v západních institucích včetně NATO. I proto by vzali armádě peníze klidně i doopravdy.

Jinak je ale otisk KSČM na domácí i zahraniční politice vlády v podstatě nulový, vymíjírající partaj se spokojila s naprostými drobky moci. I chudák vládní PES pořád kouše víc než komunisti. A taky než opozice. Ta doufala, že vládě v době pandemie a ekonomické krize daruje rozpočtové provizorium,  znovu ale podcenila její improvizační schopnosti. Pravda, porážku utrpěla i vláda včetně Babiše, a to hlavně mediální: komunistům prostě nakonec ustoupila, byť zřejmě jen symbolicky.

Jenže symbolika v politice často trumfuje realitu. A zvlášť v případě komunistů, kteří tentokrát vládě zbyli jako jediní a dali jí jeden ze svých toxických polibků. Skutečný polibek smrti by ovšem vládu stihl, kdyby armáda „účetně“ přesunuté peníze opravdu nedostala. O tom se ale případně dozvíme, tohle by si vojáci určitě nenechali pro sebe. Pak by třeba Metnar mohl opravdu rezignovat a ČSSD odejít z vlády. I když: ta už z ní odešla tolikrát, že už to nejspíš nestihne.

Video  Babišova vláda opět ustoupila KSČM a vzala 10 miliard armádě. Komunisté jí pomohli odhlasovat rozpočet  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 28. prosince 2020 16:03 )

Je nutno stále obnovovat zbraně! Ať pásová či kolová vozidla, vrtulníky,či houfnice nebo radary! Koronovir s jejich pomocí určitě zaženeme přes Rusko až zpět do Číny!!!

jana999 ( 23. prosince 2020 15:09 )

no byl to od babiše podraz, jen co měl ruku v rukávě, tak hned začal vykřikovat, jak to armádě vrátí, takže vláda je docela podrazák.

doktormediciny ( 22. prosince 2020 14:24 )

Podivejte se, dle odborniku/ Calusewtz/ ma armada vnejsi a vniztni funkci. Ted treba pomaha pri epidemii. Takove prispevky by meli nekam vytazovat..

ingmarie ( 19. prosince 2020 11:35 )

Soudružka Vostrá vypadá jako fanatická komunistka, která díky oddané práci pro stranu nemá čas ani na osobní hygienu

ingmarie ( 19. prosince 2020 11:28 )

Komunisti předvádí ubohé předsmrtné divadlo a ANO s ČSSD zase vlastní pŕisátí ke korytům, které jim brání zachovat zbytky důstojnosti

Zobrazit celou diskusi