Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Markéta a Mirek propuštění z tureckého vězení se vzali! Svatba proběhla na náměstí v Boskovicích

Autor: ran - 
13. března 2021
16:29

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas strávili tři roky v tureckém vězení kvůli obvinění, že spolupracovali s kurdskými milicemi YPG. Dnes jsou už ale v pořádku zpátky doma a čekají spolu miminko. Za sebou už ale mají i jinou šťastnou událost. V sobotu totiž v Boskovicích oslavili svatbu. Vzali se po dlouhých letech vztahu a mnoha společně prožitých dobrodružstvích.  

Markétu a Mirka turecké soudy odsoudily v roce 2018 k šesti letům vězení za napomáhání kurdským milicím YPG, jež turecké úřady považují za teroristickou organizaci. Pár byl zadržen v listopadu 2016 na turecko-irácké hranici. Z šesti let si nakonec odseděl polovinu.

K jejich propuštění tehdy výrazně přispělo zapojení české diplomacie na nejvyšší úrovni i pomoc od české civilní rozvědky BIS (Bezpečnostní informační služby). Díky tomu je pár od července 2020 doma.

Markéta s Miroslavem si vyměnili prstýnky na Masarykově náměstí před budovou městského úřadu v Boskovicích. Pár vypadal uvolněně a spokojeně, je vidět, že se oběma po propuštění z turecké věznice daří dobře.

Oba novomanželé mají podle svých dřívějších vyjádření v plánu i nadále se angažovat v zahraničí. Chtějí například otevřít nemocnici ve Stěpanakertu, hlavním městě Republiky Arcach, která se ale netěší mezinárodnímu uznání. Území se nalézá uvnitř Ázerbajdžánu. Začátkem února pro nemocnici sháněli mezi přáteli na facebooku 3 počítače. Další destinací novomanželů by pak prý měla být Bosna. Popřejme jim do společného života mnoho štěstí.

Video  Češi Markéta a Mirek byli propuštěni z vězení v Turecku. Petříček promluvil o zdravotních potížích i karanténě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa