Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlapeček (†4) vdechl připínáček: Zemřel s propíchnutou plící

Autor: jel - 
2. března 2021
09:32

Nešťastná událost potkala v lednu rodinu Rutherfordových z města Graham ve státě Washington v USA. Teprve čtyřletý Axel vdechl připínáček, který mu propíchl plíci. Lékařům se ho už nepodařilo zachránit. Nešťastní rodiče nyní na sociálních sítích varují další rodiny, které mají malé děti. Nabádají je, aby se zbavily všech připínáčků v domácnosti.

Chlapečkova máma Ayla popsala, že byla zrovna ve sprše, když uslyšela strašlivý křik. V momentě, kdy přiběhla za svou rodinou, viděla jak se její manžel Josh (29) snaží pomocí Heimlichova hmatu uvolnit chlapcovy dýchací cesty. Nikdo v tu chvíli nevěděl, co se stalo, a rodina předpokládala, že se Axel dusí. Příběh o nehodě se strašlivými následky přinesl deník The Sun.

Během chvilky dítě zmodralo a omdlelo. „Tchýně volala záchranku a manžel s tchánem se snažil pomoci Axelovi. Mysleli jsme, že se dusí, takže se snažil ze synových úst dostat to, co to způsobilo,“ popsala maminka strašlivou nehodu. Řekla, že už se jim stalo, že se některé z dětí dusilo, rychle se však podařilo dýchací cesty uvolnit a vše bylo v pořádku.

Připínáček propíchl plíci

Tentokrát to však bylo jiné. „Plakala jsem a křičela, nevěděli jsme, co se děje, ale nedýchal,“ dodala Ayla. Dobu, kdy čekali na sanitku, přirovnala k nejdelší chvíli jejího života, měla velký strach. Po převozu do nemocnice navíc i lékařům trvalo několik hodin, než zjistili, co se stalo. 

Dýchací cesty totiž nic neblokovalo a až rentgen odhalil, že dítě má propíchnutou levou plíci a mezi žebry je něco zaražené. „Museli mu udělat tracheostomii (chirurgický zákrok, který slouží k otevření přístupu do průdušnice a k zajištění dýchání, pozn. red.) a vyříznout díru do krku, aby to dostali ven. Nakonec to byl obyčejný připínací špendlík.“ Axel strávil na operačním sále dvě hodiny, podle rodičů se nikdy nestalo, že by si špendlík dal do pusy, nebo se o to pokusil, stalo se to poprvé a skončilo to naprostou tragédií.

Po týdnu v nemocnici chlapeček zemřel rodičům v náručí. Podle lékařů během doby, kdy byl bez kyslíku, měl pětkrát zástavu srdce. „Připínáčky jsou naprosto běžnou součástí domácnosti, věšíme s nimi obrázky, kalendáře. „Všichni je používají, a přitom stačí, aby je jedno malé dítě zvedlo, vložilo do úst, nadechlo se a propíchlo si jimi plíce. Pokud máte tyto špendlíky po celém domě, vyhoďte je, nebo je bezpečně zamkněte. Nestojí to za život vašeho dítěte,“ varuje Ayla. „Nechceme, aby nikdo další musel prožívat to, co nyní prožíváme my,“ uzavřela smutné vyprávění.

Video  Víte, co dělat, když dítě vdechne předmět a dusí se? V žádném případě s ním neklepejte halvou dolů a podívejte se na správný chvat!  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi