Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední rozloučení s válečným veteránem Hladíkem (†93): Pohřbili ho na Olšanech

Autor: VaB - 
27. února 2021
17:21

Československá obec legionářská se rozloučila s válečným veteránem Sigmundem Hladíkem (†93). Zemřel v neděli 14. února v Ústřední vojenské nemocnici. Obec mu zařídila pohřeb, zůstal na světě totiž sám, už neměl žádné příbuzné. Poslední rozloučení proběhlo na Olšanských hřbitovech. 

Sigmund Hladík se narodil 1. března roku 1927 v Mohuči nad Rýnem. Jeho tatínek byl Čech, maminka Lotyška. Pracovali jako artisté a cestovali po Evropě s cirkusem. Rodinu Hladíkových v roce 1939 zastihla Německá okupace Čech a Moravy. 

Z Prahy se jim naštěstí podařilo utéct do Rigy. Ale ani v Pobaltí to nebylo jednoduché. O dva roky později byli při napadení SSSR Německem jako cizinci zatčeni a internováni v táboře Oranki. „Ještě během transportu do Oranek, zemřela během německého náletu na město Oru Sigmundova maminka,“ popsala legionářská obec Hladíkův příběh.

V Orankách se Sigmund s otcem poprvé setkal s dobrovolníky československého zahraničního odboje. Šlo o vojáky, kteří byli po napadení Polska internováni Rudou armádou. Později se z nich stal základ československého vojska na půdě SSSR.

Pak se Hladík dostal do tábora u kazašského města Akťube, tady zažil jedny z nejtěžších podmínek. „Naštěstí se je díky iniciativě generála Heliodora Píky podařilo vyreklamovat pro rodící se československé vojsko v Buzuluku, kde se opět setkali s vojáky z Oranek. Patnáctiletý Sigmund Hladík se zde od února 1942 stal vojínem-elévem a prošel vojenským výcvikem,“ uvedli zástupci obce.

Boje na Dukle

Mladý voják se stal i členem vojenské kapely, křtem pro něm byla bitva o Kyjev v listopadu 1943. „Daleko horší zážitky si však odnesl o necelý rok později z bojů na Dukle,“ zmínila obec. 

Po válce se shledal se svým otcem. Vojenský život válečnému veteránovi ale k srdci moc nepřirostl, po válce svůj stejnokroj spálil. „Coby voják si připadal jen jako poloviční člověk. Svůj profesní život věnoval tomu, co znal již od útlého dětství. Stal se úspěšných varietním umělcem, který díky svému řemeslu mohl cestovat i do řady jinak prakticky nedostupných států Evropy,“ napsali zástupci obce. Válku nenáviděl, všechny před ní varoval.

Nikdo mu nezbyl

V neděli, 14. února 2021, přišla ale velice smutná zpráva. Třiadevadesátiletý Sigmund Hladík v Ústřední vojenské nemocnici zemřel. „Řízením nezvratného osudu bohužel nezůstali po bratru Hladíkovi žádní příbuzní. Z toho důvodu se Československá obec legionářská ujala cti, aby válečného veterána doprovodila na jeho poslední cestě a pohřeb zajistila,“ uzavřela obec.

Za svou válečnou službu si Sigmund Hladík vysloužil několik vyznamenání. Získal Pamětní medaili československé armády v zahraničí, Dukelskou pamětní medaili, a sovětskou Medaili za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce 1941-1945. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi