Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mladík přežil pekelný rok: Bojuje s rakovinou mozku a prodělal sepsi, meningitidu i covid-19

Autor: ran - 
8. února 2021
16:15

Byl to složitý rok. Zvláště pro Nathana Cummingse (24), který neválčil jen s covidem-19, ale k tomu i s rakovinou a dvakrát s meningitidou. „Jsem vděčný osudu, že jsem naživu,“ říká mladík, který se v nemocnici za posledních dvanáct měsíců dostal minimálně čtyřikrát na samotný pokraj smrti. Proti všem předpokladům pekelný rok přežil, jeho problémy však nekončí...

Nathan to nevzdává, ačkoliv už více než rok se ho mnoho různých nemocí pokouší zlomit. Mladík si přese všechno stále zachovává optimismus. A lásku. I své blízké totiž vybízí k tomu, aby si zachovali naději na šťastný konec.

Všechno začalo v říjnu 2019, když v práci v britském městě Blackpool ztratil rovnováhu. Lékaři mu - po vyloučení zánětu středního ucha - koncem roku našli v mozku nádor velikosti pingpongového míčku.

Rakovina už byla rozjetá, zachytili ji až ve čtvrtém stadiu. Nádor podle vyjádření lékařů Nathanovi rostl v hlavě celý život. Mladík ihned podstoupil dvě velmi náročné operace mozku. Nádor byl vrostlý hluboko do mozkové tkáně, moc šancí mu proto nikdo nedával. Rodině se řeklo, že pokud to přežije, je velmi vysoké riziko, že pacient nebude mluvit a nebude se hýbat.

Během osmihodinového zákroku se podařilo odstranit 90 procent rakovinných buněk a Nathan už za dva dny chodil. Lékaři to označili za zázrak. Šanci říct něco podobného ale dostali během roku ještě několikrát.

Podruhé Nathan málem zemřel, když na své narozeniny 30. prosince 2019 dostal meningitidu. Lékaři rodině opět nedávali prakticky žádné naděje, přesto se pacient z potíží znovu, aspoň na čas, vylízal. 

Potřetí zahnal smrtku mezi lednem a březnem 2020, kdy ho jen o chlup nezahubila otrava krve. Do toho přitom podstupoval náročnou radioterapii a chemoterapii, ozařovali ho pětkrát týdně celkem 30krát! A po krátké pauze pak kolotoč ozařování přišel znovu.

Nathanův oslabený organismus dostával jednu ránu za druhou. V lednu 2021 se mu meningitida vrátila, týden nato se mu rozjel i covid-19! Ale Nathana nepoložil ani ten. Byl z něj dokonce vyléčený už za čtyři dny. Nemoc, které se dnes celý svět tak bojí, mu tedy paradoxně dala zabrat ze všech jeho chorob nejméně.

„Stále dostávám chemoterapii, ale už mám zničený imunitní systém, můžu kdykoli chytit jakoukoli infekci, mám z toho i zničené oči,“ říká osudem zkoušený mladík. Trpí totiž nově také šedým zákalem. Bojí se, že možná brzy přijde kompletně o zrak, jak sám řekl pro web blackpoolgazette.co.uk.

„Jsme z toho nešťastní, od té doby, co nám řekli diagnózu. Víte, on byl předtím úplně zdravý,“ řekla Nathanova babička Anne Cummingsová (67). 

Jsou dny, které Nathan celé prozvrací. Cítí se i jinak sice bídně, ale stále myslí na své blízké, kvůli kterým prý všechno přežil. „To, proč tu stále jsem, i když toho mám tolik za sebou, je moje sestra a bráchové, máma, rodiče i teta, ačkoli ta už mezi námi dlouho není,“ řekl v rozhovoru pro blackpoolský web.

„Jak by se cítili, kdybych už tady nebyl, abych je mohl milovat a byl s nimi? Proto jdu dál. Všechny vás miluju," vzkázal svým blízkým. „Lidem, kteří mají rakovinu jako já, říkám - udělejte to pro svou rodinu a přátele a bojujte! Nenechte tu bestii vyhrát."

msml20 ( 9. února 2021 00:26 )

Moc držím pěsti, vyhraj. Máš dobré srdce a i přes své trápení myslíš na druhé.

verka1 ( 8. února 2021 21:38 )

Hodně síly.
Život umí být někdy hodně krutý 👎

Zobrazit celou diskusi