Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tuny odpadků zohyzdily nádherné pláže na Bali: Může za to znečištění oceánů a monzuny

Autor: shp - 
25. ledna 2021
05:42

Nádherné turistické pláže? Ale kdeže! Pláže v oblastech u měst Kuta, Legian a Seminyak na Bali hyzdí nechutné a zapáchající odpadky, které na ně vyvrhlo moře. Odborníci z toho viní znečištění oceánů, za které může lidstvo a silné monzuny, které oblast indonéských ostrovů často decimují.

Jak smutně poznamenal britský Daily Mail, z vyplavení neuvěřitelného množství odpadků a smetí, se na Bali stala pravidelná každoroční událost. Na turistické pláže se vyplaví kolem šedesáti tun odpadků, z nichž tvoří drtivou většinu plast.

Nejhorší je situace od prosince do března

Problém je vždy nejhorší od prosince do března. Na pláže vyplavují smetí silné větry za doprovodu deště, které se často mění v monzuny. Znečištění plastem z ostatních zemí hraje v odpadkové kauze na Bali podle Dr. Denise Denise Hardestyové také velkou roli.

Specialistka na znečištění plasty z Austrálie se domnívá, že většina odpadu neplula na Bali z daleka. Při pohledu na rybáře z vesnice Kedonganan, pro něž je rybolov víceméně jedinou obživou, jímá člověka děs. Ryby vytahují mezi plastovými lahvemi.

Místo písku plastové lahve

Ty na mnoha místech naprosto nahradily písek. Wayan Puja z Badungské agentury pro prostředí a sanitaci říká, jak mnoho několikačlenných týmů dělá na odklízení smetí. Pracují v bagrech, traktorech a často používají i vlastní ruce. A už jsou unavení.

Pracujeme velmi těžce na tom, abychom vyčistili pláže, nicméně odpadky se stále vyplavují dál. Každý den vysadíme náš personál, náklaďáky a nakladače,“ řekla Puja webu The Gurdian. Indonéská vláda už vloni přišla s plánem, který má do roku 2025 odstranit 70 % plastu z oceánu.

Moře bez plastu?

V roce 2040 už by měla být moře bez plastu úplně. Jestli ale bude plán fungovat, je stále otázkou. „Není to nic nového a není překvapivé, že se to děje každý rok. Během poslední dekády se to zhoršuje,“ uzavřela Hardestyová.

Věděli jste, že existuje i světelné znečištění?

Dusan Stribrny ( 25. ledna 2021 11:18 )

Dobrý den. Jmenuji se Dušan Stříbrný. Před 2lety jsme navštívili Bali-Gili. Máme fotografie z ostrova kde každý den odváží místni "technické služby" obrovskou nákladní loď naplněnou plastovými pytli plné odpadků. Hrdě nám pozovali jak jsou pracoviti. Když se toto výrazně páchnoucí skládka nachází hned vedle pláže máte možnost sledovat čas odpluti i návrat lodi. Byli to většinou 2h. Není divu že se jim to vrací na pláže. Toto znečištění dělají místní domorodci. Je to katastrofa která nemá hranic. Fotografie rád ukážu. Nejsem ochránce přírody ale oni jsou prasata. Co nespalina hromadach na dvorku nahazi do moře. S pozdravem Dušan

pojidacpsu ( 25. ledna 2021 06:35 )

"Odhadujem, že o 100-200 rokov budú na svete vládnuť len šváby a potkani"
tak ze vlastne tu budou jen slovaci

frantacizek ( 25. ledna 2021 06:08 )

Zobrazit celou diskusi