Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žena pohřbila manžela s tím, že zemřel na covid-19: Po čtyřech dnech jí zaťukal na dveře

Autor: ran - 
8. ledna 2021
21:31

Malý zázrak, nebo velký přehmat se udál na přelomu roku v jedné vesničce v Hondurasu. Žena oplakávala svého manžela údajně zemřelého na covid-19, ten se ale po pár dnech objevil nedaleko sousední vesnice, zraněný a dehydratovaný, ale úplně živý. Našli ho nemohoucího na poli, kde strávil pár dní bez jídla i vody. Na covid ani s covidem tedy nezemřel. Co se vlastně stalo?

Victoria Sarmientová z vesničky El Carmen několik dní marně hledala svého manžela Julia (65), když nepřišel z práce domů. Když pátrání nepřinášelo žádné výsledky, odebrala se 30. prosince do okresní nemocnice, zda by tam o pohřešovaném muži nevěděli. Vzala s sebou rodný list, další osobní dokumenty a pro jistotu i jeho fotku.

V nemocnici ji čekala nepříjemná zpráva. Dozvěděla se, že její muž Julio Enamorado Mejía už není mezi živými. Zdravotníci jí řekli, že zemřel na covid-19, a zavedli ji do márnice. Tam zdrcená Victoria, která bezpochyby přes slzy neviděla, tělo zemřelého identifikovala jako svého muže a došlo k jeho předání. Rodina začala připravovat pohřeb.

Uložili ho do hrobu a oplakali

Poslušni tradic, se pozůstalí před pohřbem sešli a bděli nad památkou mrtvého. Victoria dala podle místního listu La Prensa za pohřeb 10,5 tisíc lempir (asi 9 tisíc korun). Čtyři dny po smutném obřadu už ale měla muže zase doma. Nevstal z mrtvých. Ukázalo se, že došlo k záměně a rodina pohřbila někoho úplně jiného než svého drahého příbuzného.

Julio byl totiž nalezen v zuboženém stavu na poli u sousední vesnice Trinidad. Vážně se zranil, nemohl se ani postavit. Několik dní strávil bez jídla i pití. Po jeho nalezení si ho Victoria vyzvedla v nemocnici, kde se zotavoval. 

Je to on, nebo není?

Přitom k rozuzlení kuriózního případu mohlo dojít už na pohřbu. Když se totiž při obřadu příbuzní loučili se zesnulým u otevřené rakve, někteří z nich začali o tom, že mají před sebou toho pravého, pochybovat. Juliův syn dokonce volal do nemocnice a řešil, zda nemohlo dojít k omylu. Nakonec se ale nemocnici omluvili a mrtvého pohřbili.

Nyní Victoria, která nemá financí nazbyt, požaduje, aby jí pohřební služba navrátila alespoň část peněz, které jí zaplatila. Tvrdí, že chyba je na straně nemocnice. „Vydali mi někoho jiného,“ říká žena. Nemocnice se ale brání, že pozůstalí zemřelého identifikovali.

„Kdyby před pohřbem trvali na tom, že to není ta osoba, věc bychom prošetřili. Bylo by logické, kdyby tělo vrátili; my bychom to pak řešili. Ale sami ho identifikovali jako svého manžela, otce i bratra,“ řekl ředitel nemocnice Juan Carlos Cardona. Pokud prý by mělo dojít na soud, mají všechno řádně zadokumentované, včetně omluvy jednoho z mužových dětí. O tom, koho vlastně Sarmientová a její rodina pohřbili, tamní média mlčí.

Zobrazit celou diskusi