Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Proti komunistickému režimu se nakonec obrátili i dělníci: Generální stávka pomohla svrhnout totalitu

Autor: chal - 
29. listopadu 2020
06:13

Více než dlouhých 40 let byli v Československu u moci komunisté. Totalitní režim padl až na konci osudového roku 1989. Snad každý Čech má v paměti datum 17. listopadu, kdy příslušníci represivních složek brutálně zmlátili mírumilovné demonstranty. Událost vyvolala obrovskou vlnu nevole napříč celou společností. Ke generální stávce se následně přidali i dělníci. Jejich zapojení bylo přitom pro převrat klíčové.

Pátek 17. listopadu se zapsal do historie Československa v roce 1939, kdy nacisté uzavřeli vysoké školy a řadu jejich studentů transportovali do koncentračních táborů. Přesně 50 let poté studenti čelili represi totalitního režimu znovu, v roce 1989 šlo ovšem o komunisty. Masakr na Národní třídě v Praze znamenal pro režim začátek konce.

Listopadové události zapříčinily to, že mlčící většina už dál mlčet nedokázala. Zprávy o násilně potlačené studentské demonstraci lidi zburcovaly, po 17. listopadu se k demonstrujícím mladým lidem začal masově přidávat i pracující lid.

V pondělí 27. listopadu byla vyhlášena generální stávka s heslem Konec vlády jedné strany, ke které se přidaly zhruba dvě třetiny Československa. Zapojili se dokonce i lidé pracující na dělnických profesích, což byla pro komunisty největší rána. Právě o proletariát se komunisté opírali nejvíc. Ve chvíli, kdy se i dělnická třída otočila proti nim, bylo jasné, že je situace neudržitelná.

V prosinci nabraly věci rychlý spád. Nejprve se otevřely hranice, pak rezignovala vláda a prezident Gustav Husák a 29. prosince byl samotnými komunisty sedícími v parlamentu prezidentem zvolen Václav Havel.

Listopadové události si můžete prohlédnout v galerii na unikátních fotografiích zveřejněných v rámci projektu Paměť národa.

Materiály pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Pokud považujete uchování vzpomínek za důležité, vstupte do Klubu přátel Paměti národa nebo podpořte Paměť národa jinak na podporte.pametnaroda.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 29. listopadu 2020 10:39 )

CO DODAT ?? S DRTIVÉ VĚTŠINY KOMUNISTŮ A ESTEBÁKU SE STALI PODNIKATELÉ ,POLITICI,POLICISTE NA VEDOUCICH FUNKCICH ! STAČILO ABY PŘEVLAKLI KABÁRY A VSTOPILI DO ODS,ČSSD,KDU-ČSL,ODA,UNIE SVOBODY ATD . OVLADLI BANKY A MINISTERSTVA A VĚTŠINA S NICH VESE BEZTRESTNĚ PODNIKÁ TUNELOVALA A KRA?LA ??? CO JUSTICE A POLICIE ??VĚTŠINA S NICH BYLI ASI TAKY KOMUNISTÉ A SPOLUPRACOVNICI STB TAK ASI NEBUDOU SVE KAMARADY POSILAT ZA KATR NE ??

panda82 ( 29. listopadu 2020 10:22 )

Kdo to všechno režíroval, ????

snehulak ( 29. listopadu 2020 10:01 )

Však oni z toho MASAKR udělali až v roce 2014, když už si to většina ani nepamatovala. Původně tomu říkali Brutální zásah.

snehulak ( 29. listopadu 2020 09:59 )

No a teď už máme co jsme chtěli. (Parafráze z jedné tehdejší budovatelské písně.)

Honza Konečný ( 29. listopadu 2020 07:39 )

Jakej masakr na Národní třídě pár uřvanejch študáků dostalo přes hubu, vždyť jim policajti říkali aby se rozešly a když neposlechnuli tak dostali, dneska je to samé neposlechneš tak taky dostaneš.

Zobrazit celou diskusi