Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chlapec (9) zachránil maminku, když se topila: První pomoc jí poskytl podle seriálu

Autor: ran - 
24. listopadu 2020
18:37

Malý Jesse Tait (9) dokázal ve svém útlém věku zachránit před utopením vlastní maminku. Za ukázkovou záchranu života se dočkal i pochvaly od známého záchranáře, který je už nějaký čas chlapcovým idolem. Vděčná je mu ale hlavně celá jeho rodina.

Jesse žije v australském Melbourne se svými rodiči a mladší sestřičkou a v televizi má nejraději seriál Bondi Rescue. Vystupují v něm záchranáři a ukazují, jak si poradit v nenadálých situacích, kdy jde o život, a radí, jak správně poskytnout první pomoc.  

Chlapec seriál evidentně sleduje velmi bedlivě, což dokázal nedávno zcela velkolepě, když zachránil svoji maminku před utopením. Použil při tom jednu z technik, které v seriálu předváděli. Od jednoho ze „seriálových“ záchranářů dostal osobní pochvalu, a vlastně i takové neoficiální pozvání do jejich řad.

Největším hrdinou je ale stejně pro maminku, která se jím od té doby chlubí jako svým supermanem. „Ležela jsem tváří ve vodě a nemohla jsem se pohnout, nemohla jsem nic. Všechno ztichlo a já myslela, že přišel můj konec. Ale místo toho přišel Jesse. Je to můj superhrdina,“ říká pyšně Sarah Taitová.  

Jesse popsal dramatické okamžiky v pořadu The Project australské televize Network 10. Maminka skočila do bazénu, ale už nevyplavala. Skočil tedy okamžitě za ní. „Zjistil jsem ale, že ji sám z bazénu nevytáhnu. Otočil jsem ji na hladině tváří vzhůru a začal jí tlačit na břicho,“ popsal své záchranářské úsilí Jesse. 

Uvědomil si prý, že má maminka nejspíš vodu v dýchacích cestách. Proto nepřestával pumpovat. Když voda vyšla ven, Sarah začala dýchat a volat o pomoc. Při dopadu si na dvou místech nalomila páteř. Díky synově pomoci a také péči rehabilitační kliniky se ale už dává pomalu do pořádku. Sice je stále závislá na pojízdném křesle, ale je soběstačná a šťatná, že přežila.   

Videohovor s idolem

Ve speciálním videohovoru mu vysekl poklonu i šéf záchranářů Bruce Hopkins, známý veřejnosti pod familiérní přezdívkou Hoppo, který také v chlapcově oblíbeném seriálu pravidelně vystupuje. V Austrálii je populární osobností. Aby malého hrdinu povzbudil, řekl mu, že by ho jako záchranáře mohl klidně nahradit. „Chci pomáhat lidem a starat se, aby byli v bezpečí,“ řekl po telefonátu se svým idolem nadšený chlapec. Doufá, že až vyroste, zachrání ještě mnohem víc životů.

Jesseho otec Warren Tait je synovi za záchranu Sarah také vděčný. „Dal nám dohromady dalších společných 60 let. Jak se odvděčit 9letému klukovi, který vám zachrání ženu?“ řekl dojatě tatínek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi