Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Horolezec Michael se ztratil ve vánici při výšlapu hory: Na 45 minut mu přestalo tlouct srdce!

Autor: rc - 
16. listopadu 2020
18:13

Na horu Mount Rainier se rozhodl se svým kamarádem vylézt Michael Knapinski. Pětačtyřicetiletý vášnivý a zkušený horolezec se však uprostřed výšlapu od svého přítele oddělil a pokračoval sám s tím, že se sejdou na smluveném místě. Tam však Michael nedorazil. Započalo rozsáhlé pátrání. Muže se nakonec podařilo najít a převézt do nemocnice. Ovšem náhle mu přestalo tlouct srdce, a to na dlouhých pětačtyřicet minut!

Michael Kapinski pocházející z města Seattle ležícího v americkém státě Washington je vášnivým horolezcem, který chodí na výšlapy dvakrát týdně. Pětačtyřicetiletý muž vyrazil na túru i začátkem listopadu. V sobotu sedmého listopadu se rozhodl se svým kamarádem zdolat horu Mount Rainier, která se nachází asi sedmaosmdesát kilometrů od Seattlu. Hora, s vrcholem v nadmořské výšce 4 392 metrů, je pýchou národního parku.

Výšlap probíhal bez problémů, dokud se dvojice nerozhodla, že se rozdělí a sejdou se později na smluveném místě. Zatímco jeho kamarád pokračoval na lyžích do Camp Muir, Michael šel pěšky do místa zvaného Paradise. „Byl jsem už dost blízko cíle. Poté se náhle změnilo počasí a začala vánice. Nebylo vidět na krok,“ uvedl Michael pro deník The Seattle Times. Právě náhlá změna počasí ho málem stála život. „Nejsem si jistý, co se stalo,“ dodal s tím, že si pamatuje jen bílo. „Myslím, že jsem spadl,“ snažil se vybavit si osudové chvíle.

Jeho kamarád, který na něj čekal na domluveném místě, zalarmoval horskou službu, která po Knapinském pátrala celý večer. Do akce byl přivolán vrtulník, ovšem muže se stále nedařilo najít. V noci musela být pátrací akce odvolána kvůli snížené viditelnosti a pátrání začalo opět ráno.

Ovšem kvůli počasí nemohla být opět do akce povolána helikoptéra, a to až do odpoledne. Přátelé a rodina Knapinského se snažili oslovit lidi na sociálních sítích. „Pro všechny, kteří se dnes nacházejí v blízkosti Camp Muir. Můj bratranec Michael Knapinski se ztratil v blízkosti této oblasti. Je pohřešován od včera,“ napsal na sociální síť Facebook jeho bratranec Gary s tím, že všechny prosí, aby byli ostražití a pomohli v pátrání.

Michaela se nakonec podařilo najít a v neděli večer byl letecky převezen do nemocnice. Byl v bezvědomí a prodělal srdeční zástavu! „Zemřel, když byl na pohotovosti,“ uvedl lékař Jenelle Badulak s tím, že byl mrtvý pětačtyřicet minut.

Tým zdravotníků prováděl oživování a lékaři se rozhodli, že ho napojí na mimotělní membránovou oxygenaci, což je mimotělní podpora životních funkcí. Michael zůstal v bezvědomí až do úterý, kdy se zničehonic probral.

Sestra Whitney Holenová, která byla po celou dobu po boku Michaela, uvedla, že na ten moment, kdy otevřel oči, nezapomene. První, co si přál, bylo prý zavolat jeho rodině. „Plakal a oni plakali, a abych byla zcela upřímná, trochu jsem plakala taky,“ uvedla Holenová. Michael se stále zotavuje. Ovšem podle lékařů má šanci se zcela uzdravit. „Vrátil se zpátky ze smrti. Možná to není medicínsky správně, ale jeho srdce netlouklo víc jak pětačtyřicet minut. Je to úžasné,“ uvedl lékař Saman Arbabi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi