Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocná Péťa (6) se bez pomoci neobejde: Rodiče pro ni musí kompletně přestavět domov

Autor: jel - 
24. listopadu 2020
17:56

Usměvavá šestiletá Péťa se narodila jako zdravé miminko. Minulý rok však přišla pro rodinu velká rána. Lékaři holčičce diagnostikovali neléčitelné neurodegenerativní onemocnění. Nemoc se zhoršuje a Péťa má v současné době problémy s pohybem a potřebuje dohled 24 hodin denně. Dům, v němž žije, však pro ni není příliš přizpůsoben, rodiče se proto snaží svépomocí rekonstruovat, aby byl pro jejich dceru bezpečnější.

Pétina nemoc způsobuje problémy s motorikou a rovnováhou v důsledku degenerace nervové tkáně. Lidé s tímto onemocněním mají problémy s pohybem, rovnováhou a řečí a často také končí na invalidním vozíku. Péťa je nyní ve stavu, kdy se sice sama pohybuje, ale má obrovský problém s chůzí do schodů, či nerovném terénu a také často padá. 

„V září nastoupila do ZŠ, kde má přiděleného asistenta pedagoga, který Pétě pomáhá při přesunech ze třídy do jídelny, nosí jí tác s jídlem, pomáhá na toaletu. Začínají se objevovat problémy se psaním, třes rukou, zacílení na řádek,“ popsali rodiče pro crowdfundingovou platformu Donio, jejímž prostřednictvím se snaží pro dcerku vybrat peníze.

Další smutnou věcí je, že Pétin stav se také podepisuje na jejím psychickém zdraví. Sama si uvědomuje, že má s některými činnostmi problém a je více plačtivá a těžce nese neúspěch. „Přesto je velká bojovnice a s nepřízní osudu se zatím pere statečně,“ sdělili rodiče.

Velkým problémem je bohužel nyní domov holčičky, není totiž dobře uzpůsoben k jejímu současnému stavu. Rodiče se sice rozhodli jej sami zrekonstruovat tak, aby se v něm Péťa cítila co nejbezpečněji a nejpohodlněji, opravy vyjdou ovšem velmi draho. O pomoc se proto rozhodli požádat prostřednictvím sbírky. 

„Přestavujeme na bezbariérový přístup hlavní vchod do domu, čeká nás přestavba koupelny, toalety, hlavní místnosti obývacího pokoje s kuchyní, který bude součástí rehabilitačního prostoru, kde budeme s Péťou cvičit na rehabilitačním stole a využívat různé kompenzační pomůcky pro intenzivní rehabilitaci,“ vysvětlili, co s penězi chtějí udělat. 

Video se připravuje ...
Další videa