Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nahé fotografie ruského cara Mikuláše II.: Postavu mu může závidět mnohý dnešní muž, osud ale ne

Autor: jžk - 
5. listopadu 2020
06:20

Více než 100 let poté, co byl i s rodinou zavražděn bolševiky v Jekatěrinburgu, objevili v roce 2018 historici v archivech dosud neznámé fotografie ruského cara Mikuláše II. Posledního vládnoucího ruského monarchu zachycují v uvolněných okamžicích při relaxaci ve vodě. A je na nich úplně nahý.

I náhoda někdy může pomoci k popularizaci historie. Tisíce nadšených uživatelů twitteru ocenily objev fotografií, na kterých je zobrazen Mikuláš II. a jeho dvořané během cesty do Finska v roce 1912.  

Fotografie byly zveřejněny v roce 2018 jako součást projektu ruského státního archivu, který si jím připomněl 100. výročí popravy rodiny Romanovců. Začaly se však šířit jako lavina poté, co je ve čtvrtek zveřejnila na twitteru umělkyně Marina Amaralová, která se zabývá kolorováním fotografií. Odstartovala tak netušenou senzaci.

Mikuláš II. a jeho rodina byli vášnivými fotografy, dokonce vlastnili jeden z prvních přenosných fotoaparátů na světě značky Kodak. Ovšem nález fotografií podobného charakteru by u nich nejspíš čekal málokdo. I díky tisícům fotografií, které dokumentují veřejný a soukromý život Romanovců, může divák nahlédnout do období nedlouho před vypuknutím války, revolucí a následným koncem Romanovců jako vládců impéria. 

Monarchie v Rusku padla únorovou revolucí v roce 1917. Po následném říjnovém bolševickém převratu byla rodina i s bývalým carem přestěhována do města Tobolsk na Sibiř a posléze do Jekatěrinburgu. V zemi řádila občanská válka, bolševici se obávali, že by se Romanovci mohli ocitnout v rukou nepřítele, a posílit tak jeho morálku. Když později podobné nebezpečí skutečně nastalo a k Jekatěrinburgu se přiblížily Československé legie, neváhali jednat.

Zavraždění celé carské rodiny proběhlo v noci z 16. na 17. července 1918, s vědomím nejvyšších míst, a smrti neuniklo ani služebnictvo. Členové rodiny byli pod záminkou, že jde o bezpečnější místo, přesunuti do sklepa, kde je popravčí četa tajné policie pistolemi a bajonety doslova zmasakrovala. Zahynul car, carevna Alexandra a jejich dcery, princezny Olga, Taťjána, Marie a Anastázie. Smrti neunikl ani jediný syn carského páru Alexej (†13). Malebné fotografie, které rodina pořídila, jsou vzpomínkou na časy podstatně šťastnější. 

Ruda_uderka ( 5. listopadu 2020 15:48 )

Ten třináctiletý syn měl chatrné zdraví, tak proč by měla být škoda, že mu soudruzi zaživa rozpárali bříško bajonetem?
Čest práci!

villon ( 5. listopadu 2020 08:14 )

Ne že bych měl nějak zvlášť v oblibě bolšány a spešl Lenina, ale carové byly taky pěkný hoväda. Nic co by zasloužilo lítost za to že je vystříleli jako bandu krys i s mláďatama. Hold Rossija.

Zobrazit celou diskusi