Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Mladé ženě vlétl komár do oka: Od té doby na něj nevidí

Autor: rc - 
3. října 2020
05:20

Na jedno oko oslepla Charlotte Clarksonová. Čtyřiadvacetiletá rodačka ze skotského Edinburghu pracovala na letním táboře v Kanadě, když jí do oka vlétl komár a zanesl jí tam infekci! Charlotte trpěla obrovskými bolestmi, a tak se rozhodla navštívit lékaře, který jí diagnostikoval vzácnou a nebezpečnou Akantamébovou keratitidu.

Za dobrodružstvím do Kanady vyjela Charlotte Clarksonová, aby si tam užila prázdniny, poznala novou zemi a vydělala peníze. Rozhodla se proto, že vyzkouší práci na tamním dětském táboře. Ovšem letní radovánky skončily katastrofálně. Čtyřiadvacetiletá žena pocházející ze skotského Edinburghu se jednoho dne probudila a zjistila, že nevidí na pravé oko!

„Pracovala jsem v Kanadě a moje symptomy se objevily jednoho večera. Najednou jsem ucítila něco v mém oku. Nebylo to nic hrozného, spíš jako by mi do oka spadla řasa nebo něco, ale nemohla jsem to vyndat,“ uvedla Charlotte pro deník Daily Record s tím, že druhý den jí do oka vlétl komár. „Dokázala jsem ho vytáhnout a dál jsem nad tím nepřemýšlela. Ovšem když se teď nad tím zamyslím, je zřejmé, že mi trochu poranil oko a já si to neuvědomila,“ dodala žena s tím, že nosila noční čočky.

„Nosíte je v noci a mají vám pomáhat formovat tvar vašeho oka,“ popsala Charlotte s tím, že druhý den jí oko začalo červenat. Mladá žena se nad tím nějak nepozastavovala a s návštěvou lékaře vyčkávala ještě měsíc. Mezitím se stav oka zhoršoval a zhoršoval.

Lékař jí však dal kapky a poslal ji domů. Oko jí nateklo. Začala být citlivá na světlo, a navíc měla velké bolesti. Znovu šla proto k lékaři, tentokrát k očnímu, který se zhrozil nad jejím stavem. Ten jí předepsal steroidy. K očnímu docházela na neustálé kontroly, ale stále nebylo jasné, co s jejím okem vlastně je.

„Po dvou měsících mě oftalmolog doporučil specialistovi na rohovky, protože to byla rohovka, která se mi velmi zhoršila, a moje vidění bylo mírně rozmazané,“ uvedla Chalotte s tím, že jí odborník řekl, že by její stav mohl souviset s nočními čočkami, které nosila. „Řekl, že si myslí, že bych mohla mít akantamébovou keratitidu,“ dodala. Akantamébová keratitida je vzácná oční infekce, která může vést až ke ztrátě oka či slepotě. Její příčinou jsou mikroskopičtí živočichové, kteří žijí v přírodních vodách a půdě. Ovšem mohou být i v plaveckých bazénech i pitné vodě. Nakazit se jí lze například při poranění oka či nesprávné hygieně při péči o oči.

Charlotte zahájila náročnou péči, ovšem její oko nadále otékalo a kapky, které si měla do oka kapat, spíš její stav zhoršily. Rozhodla se proto vrátit v září roku 2018 do Anglie. V prosinci po svém návratu přestala na své pravé oko úplně vidět a skončila v nemocnici. Každou hodinu jí kapali do oka kapky. Navíc musela zůstat ležet v tmavém pokoji.

„Moje oko bylo hrozně nateklé, rudé a celá tvář mě bolela,“ uvedla žena s tím, že od září roku 2019 se její stav začal lepšit a lékař věří, že akantamébu zničili. „S akantaménou nikdy nevíte, zdali jste je zabili všechny, nebo  ne. Pokud jen spí, tak vždy existuje riziko, že tam jsou, čekají a znovu se probudí,“ upozornila na to, jak nebezpečné tyto mikroorganismy jsou. Charlotte, ačkoliv ukončila léčbu, stále nevidí na své pravé oko. Nadějí na znovunabytí zraku by byla transplantace rohovky, ale nakonec se rozhodla, že náročnou operaci nepodstoupí a raději bude cestovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi