Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřela Erika Bezdíčková (†89): Zažila hrůzy Osvětimi a stála tváří v tvář Mengelemu

Autor: jel - 
23. září 2020
17:42

Zemřela pamětnice, která si prošla neuvěřitelným peklem nejen osvětimského vyhlazovacího tábora. Paní Bezdíčková o svém krutém osudu dlouho nedokázala mluvit, až později se rozhodla zveřejnit své příběhy. Napsala autobiografickou knihu Moje dlouhé mlčení a až do své smrti besedovala a jinak pomáhala zvyšovat povědomí o holocaustu.

„Včera ve večerních hodinách nás opustila v míru naše maminka, babička. Kdož jste ji znali, věnujte jí prosím tichou vzpomínku a modlitbu. Silná až do konce,“ informovala v neděli o smrti rodina na sociálních sítích.

Žena prožila nelehký život, po hezkém dětství přišla strašlivá válka a jako Židovka skončila i s rodiči v Osvětimi. Hned po příjezdu byla oddělena od rodičů, které už nikdy více neviděla. Tváří v tvář Mengelemu zalhala o svém věku, protože jí někdo v transportu poradil, že má říct, že jí je alespoň šestnáct.

„Pokynul mi na jednu stranu a mamince na druhou. Ta v zoufalství volala, že to není pravda a že mi je teprve třináct. Marně. Na osvětimské rampě jsem také tatínka viděla naposledy, když oddělovali ženy od mužů. A najednou jsem zůstala úplně sama,“ popsala paní Bezdíčková. Později ji v táboře známá suše řekla, že jí „máma vyletěla komínem“ a třináctiletá holčička neměla nejmenší tušení o čem mluví.

Život jí zachránila výměna místa

Naštěstí se jí ujala jiná vězeňkyně a pomohla Erice přežít hrůzy tábora. Několikrát také unikla smrti jen díky náhodě a štěstí. Jednoho dne stály ženy velmi dlouho v řadách za deště, některé už byly promoklé na kost a nejhorší to měly ty v zadních řadách.

„Má přítelkyně ze Žiliny byla už úplně promočená a poprosila mě, zda bychom si nemohly na chvíli vyměnit místo. Souhlasila jsem. Probíhala selekce, ale podle čeho, nevím. Vedoucí bloku si pokaždé zapsala čísla dotyčné a ta musela vystoupit z řady,“ všechny vybrané skončily v plynové komoře, byla mezi nimi i dívka, s níž si paní Erika vyměnila místo. Toto jsou jen některé z hrůz, kterými si ve svém životě prošla, nelehký osud ji totiž čekal i po válce. Celý příběh pamětnice si můžete přečíst na portálu Paměť národa.

Smrt statečné ženy zasáhla nejenom rodinu, ale i všechny, kteří znali její příběh. Kromě knihy Moje dlouhé mlčení existuje také o osudu paní Eriky dokument Olgy Sommerové. Mnoho lidí vyjádřilo soustrast jejím nejbližším a litují ztráty inspirativního člověka, kterým byla. „Úžasná a silná žena, upřímnou soustrast rodině,“ napsala paní Lenka. „Upřímnou soustrast. Paní Erika zůstane navždy v našich vzpomínkách. Nikdy na setkání s ní nezapomenu,“ připojila se Ingrid.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa