Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemné video: Bojovník Oliverek trpící SMA poprvé ve velkém bazénu

Autor: jel - 
9. září 2020
12:01

Dojemný příběh malého Oliverka, který bojuje se spinální svalovou atrofií, obletěl Česko. Nemocnice mu odmítla podat zázračný lék Zolgensma kvůli zdravotním rizikům. V České republice se navíc lék podává pouze dětem do dvou let a druhé narozeniny chlapeček oslavil právě nedávno. Stateční rodiče to však nevzdali a snaží se zařídit podání léku na jiné klinice v Evropě, kde je limit pro podání stanoven váhou a nikoliv věkem. Mezitím Oliverek začal cvičit ve fyziologickém centru a o víkendu s rodiči navštívil velký krytý bazén.

V polovině srpna slavil Oliverek narozeniny a u této příležitosti s rodiči poprvé navštívil koupaliště, kde se mu moc líbilo, jenom voda byla prý trošku studená. „Kdyby byla voda v bazénu o něco teplejší, tak by se Oli určitě nezlobil, ale byl venku, koukal na lidi, hlavně děti, stromy a mraky a vypadal spokojeně,“ uvedla tenkrát rodina na facebookové stránce, kde o jeho životě informují.

V pondělí se právě na této stránce objevilo nové kraťoučké video. Na něm je vidět, jak Oliverek spokojeně plave a dokonce krásně kope nožičkama. „Oliverek měl o víkendu premiéru ve velkém bazéně. Takhle hezky kopal nožkama,“ stojí v popisku videa.

Podporu chlapečkovi i rodině vyjadřuje denně mnoho lidí. Ti všichni se semkli, aby mu pomohli splnit velký sen. „Moc ti Oliverku držím palečky, ať se jednou na ty nožičky sám postavíš,“ napsala paní Jaroslava. „Paráda, musí být v té vodě šťastný, že mu jde tak krásně hýbat nožkama,“ dodala Zuzana. 

Do nejdražšího léku světa, který nese název Zolgensma a stojí více než 50 milionů korun, vkládali rodiče Oliverka velkou naději. Měsíce se pro chlapečka snažili vybrat potřebný obnos ve sbírce a příběh jejich syna vyvolal obrovskou vlnu solidarity.

Nakonec pojišťovna uvedla, že lék zaplatí. Radost však pro Oliverkovu rodinu netrvalo dlouho, jako jediný ze tří kandidátů totiž vytoužený lék nedostal, prý kvůli svému zdravotnímu stavu. Rodiče však boj nevzdali a zkouší štěstí na jiných klinikách v Evropě.

frantacizek ( 9. září 2020 13:27 )

bobek, doufám, že je šťastný i takhle.. všichni ti držíme Oliverku palce.. Ty to zvládneš.

XYZ3 ( 9. září 2020 13:23 )

Nerozumíte tomu...

Zobrazit celou diskusi