Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Adélka se narodila s rozštěpem páteře: Rozchodí se jen díky nákladným rehabilitacím

Autor: chal - 
12. září 2020
12:11

Adélka je velká bojovnice. Narodila se před čtyřmi lety s velmi vážným zdravotním problémem, lékaři necelý měsíc před jejím narozením zjistili, že trpí nejvážnější variantou rozštěpu páteře. Adélka sice v současnosti sama nedokáže chodit, ale moc se snaží, aby to jednou zvládla. A vyhlídky nemá vůbec špatné! Potřebuje jen poctivě cvičit a pravidelně absolvovat nákladné neurorehabilitace.

Cvičební programy ve speciálním obleku mají skvělé výsledky. Většina dětí s vývojovými vadami, které neurorehabilitace podstoupí, dělá obrovské pokroky. Má to však jeden pořádný háček. Dvoutýdenní program ve specializované klinice stojí přes padesát tisíc. Celkové náklady pro rodinu jsou ale ještě větší.

Právě takový pobyt by s Adélkou ráda absolvovala její maminka. Když byla v devátém měsíci těhotenství, lékaři v pražském Motole zjistili, že se Adélka narodí s nejhorší variantou rozštěpu páteře, totiž s míchou lezoucí z páteře ven.

Děti narozené s tímto problémem mívají obrnu dolních končetin, což je bohužel případ i Adélky. Kromě rozštěpu páteře musela podstoupit zákrok kvůli hydrocefalu, totiž nadměrnému hromadění mozkomíšního mozku v lebce, což lékaři vyřešili vyvedením nadbytečné tekutiny hadičkou do dutiny břišní, kde se mok dokáže vstřebat.

Malá bojovnice má i vážné problémy s močovým měchýřem a oběma svěrači. Přes to všechno je však velká šance, že se malá bojovnice dokáže rozchodit, k tomu bude ale potřebovat absolvovat již zmíněný cvičební program.

Kamarádku Adélčiny maminky Dášu napadlo, že by dívence určitě rádi pomohli i úplně cizí lidé, které její příběh zaujme. Pro Adélku proto založila sbírku na dárcovské platformě Donio.cz. „Adélka je čtyřletá holčička, která nechodí a sama si nesedne. Trochu leze, také se dokáže z lehu dostat na kolínka a v této poloze si hrát. Je to velmi bystrá dívenka, dokonce se učí s maminkou angličtinu,“ popsala Dáša pro Donio.

Adélčina maminka s dcerkou dvakrát ročně dojíždí na intenzivní cvičení do lázní, což sice pojišťovna hradí, jenže pobyty v lázních nepřinášejí takové výsledky, jaké by mohla mít neurorehabilitace v Centru Hájek. Adélce může pomoct blíž k cíli kdokoliv.

Donio je dárcovská platforma, která pomáhá vybírat peníze ve sbírkách pro potřebné. Donio si z vybrané částky nenechává žádné provize ani poplatky, 100 % částky tak putuje tam, kde jsou peníze potřeba nejvíc.

 

Video se připravuje ...
Další videa