Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

VIDEO: Stojím, teto! Maxík se SMA se postavil na vlastní nohy, jeho radost vám vžene slzy do očí

Autor: VaB - 
28. srpna 2020
12:51

Malý Maxík, který trpí spinální svalovou atrofií (SMA), začal dělat obrovské pokroky už několik dní po aplikaci zázračného léku Zolgensma. Ale to, co předvedl na konci srpna, snad ani nikdo nečekal! Maxík se dokázal postavit na vlastní nohy jen s mírnou oporou a všem udělal obrovskou radost. Tu měl i on sám. „Stojím, teto,“ prohlásil s ohromným úsměvem na tváři.

Maxík byl prvním dítětem, které dostalo zázračný lék Zolgensma přímo v České republice. Trpí totiž obávanou spinální svalovou atrofií. Rodiče na lék sháněli finance, kde se dalo a uspořádali také sbírku, která byla obrovsky úspěšná. Přes 55 milionů potřebných na nákup léku štědří Češi nashromáždili neuvěřitelnou rychlostí.

Lék nakonec rodině uhradila pojišťovna, to ale nic nezměnilo na tom, že Maxíkův příběh zajímá snad celé Česko. A Maxík všem dělá ohromnou radost, Zolgensma mu nesmírně pomohla. První velký pokrok klučina udělal nedlouho po aplikaci, nejprve dokázal sám zvednout hlavu, zanedlouho se už s rošťáckým výrazem dokázal posadit na posteli. Tehdy z toho byl on a jeho rodiče velmi nadšeni. Od té doby se toho ale dost změnilo. Maxík nadále pilně rehabilituje a cvičí, díky čemuž dělá další pokroky.

Video  Maxík stojí!  - Facebook/ Maxik_SMA
Video se připravuje ...

Maxíkovi rodiče dali v pátek na Facebook video, na kterém má jejich syn ortézy na nohou. Nejdřív leží na posteli, jeho tatínek ho vzal a dal na zem. A Max dokázal stát! Tatínek ho jen lehce přidržoval a jistil.

Radost na tváři malého klučiny byla neskutečná. Několikrát dokonce řekl, že stojí, hýbal boky a smál se. „Stojím, teto,“ hlásil s úsměvem od ucha k uchu. „Maxík v těch nejlepších rukou u Pohlig GmbH. A to vše jen díky vám,“ doplnili jeho rodiče v příspěvku poděkování.

Video se připravuje ...
Další videa