„Má za sebou odběry krve, lékaři mu také zavedou vstup do žaludku přes břišní stěnu, musí se připravit a upravit plicní ventilace. Pokud vše půjde dobře, mohla by genová léčba proběhnout v prvním týdnu v červnu,“ řekl tatínek Olivera Bohumil.

Jednu dávku infuze Zolgensmy, která stojí přes šedesát milionů korun, uhradí zdravotní pojišťovna. Lék je unikátní v tom, že stačí jen jedna aplikace, která „opraví“ špatný gen, který nemoc způsobuje, a dítě má velkou naději na výrazné zlepšení stavu.

Podmínkou je ale aplikace léku do dvou let pacienta. Dosud Oliver i podobně nemocné děti byli jen na udržovací léčbě, která se navíc musela opakovat a byla bolestivá.

Konec sbírky

Právě do 15. května měla původně trvat sbírka na úhradu léku z USA. Do ní se zapojilo tisíce dobrých lidí včetně známých tváří. Premiér Andrej Babiš ale před třemi týdny oznámil, že léčbu pro Olivera a další dva chlapce Maxe a Adama uhradí zdravotní pojišťovny. Lidé přesto dále přispívali.

„Sbírka pro Olivera už je uzavřená, celkem se vybralo 59 950 000 korun,“ řekla Anna Strnadová z občanského sdružení Život dětem. Část peněz dostane Oliverek například na úhradu rehabilitací nebo léčebných pomůcek, peníze dostanou i ostatní vážně nemocné děti v Česku.

VIDEO: Oliverek (1,5) trpí spinální svalovou atrofií, nadějí je pro něj superdrahý lék. 

Video
Video se připravuje ...

Oliverek (1,5) trpí spinální svalovou atrofií, nadějí je pro něj superdrahý lék, na který rodina shání peníze. rodinný archiv