Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové snímky obávaného kanibalského kmene: Snědli i miliardáře Rockefellera?!

Autor: Petr Šour - 
31. srpna 2020
10:34

Robertu Pazzimu (47) se podařilo to, o čem sní řada nejlepších fotografů světa. V zapadlé oblasti Nové Guineje se Ital dostal až ke kmeni bývalých kanibalů, o němž se předpokládá, že má na svědomí zmizení (=snězení) miliardáře Michaela Rockefellera (†23) v roce 1961.

Etnická skupina Asmatů žije na západě ostrova Nová Guinea, podle odhadů jich je asi 30 000. Kdysi patřili mezi nejobávanější lovce lebek a lidojedy, kanibalismu se údajně vzdali před 30 lety. Většina Asmatů praktikuje mnohoženství a v mnoha případech dědí ženy a děti po svých příbuzných, kteří zemřou, aby nezůstaly bez majetku a ochrany. Při vybraných příležitostech navzájem pijí svou moč.

Asmaté již od prvního kontaktu neměli s bělochy přátelské vztahy. A to se zřejmě stalo osudným i Michaelu Rockefellerovi! V roce 1961 to byla událost, kterou sledoval celý svět. Člen jedné z nejbohatších rodin světa a syn guvernéra státu New York Nelsona Rockefellera (později se stal i viceprezidentem USA) zmizel při své výpravě do Nové Guineje. Mělo se za to, že se utopil, tělo se ovšem nikdy nenašlo. Jak ale na základě mnoha důkazů a rozhovorů s příslušníky tamních kmenů upozornil před lety známý cestovatel a spisovatel Carl Hoffman, příslušníka slavné rodiny zabili a snědli právě kanibalové z vesnice Asmatů! Potvrdil mu to i jeden nizozemský misionář.

Michael Rockefeller tehdy při své cestě navštívil 13 asmatských vesnic a zajímal se především o sochařské výrobky a předměty sloužící k duchovním obřadům. Některé ze stovek získaných předmětů jsou dodnes vystaveny v Metropolitním muzeu v New Yorku. Naposledy byl spatřen živý, když se 17. listopadu 1961 jeho malá loď převrátila několik kilometrů od pobřeží a Rockefeller se rozhodl, že doplave na pevninu…

Roberto Pazzi je sice Ital, ale žije na Mallorce. Na Novou Guineu se vydal proto, aby navštívil a nafotil lidi, kteří byli mezi posledními objeveni civilizací. „Žijí v odlehlém lese ohromných rozměrů, takže bylo hodně těžké je najít,“ uvedl ke svým fotografiím. „Dnes už vyznávají křesťanství a někteří dokonce kouří,“ dodal.

balin ( 1. září 2020 12:03 )

- a někteří dokonce kouří - to sa má považovať za znak civilizovanosti

oliiiii3 ( 31. srpna 2020 12:40 )

Páni, těm se dostat do ruky, tak zemřu šokem dřív než mě sežerou

kralovna-vsech-mori ( 31. srpna 2020 11:59 )

Prosila bych o ifo, jestli měk miliardář chutnější maso než misionář.

Zobrazit celou diskusi