Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svoboda českého misionáře v Súdánu stála Česko stamiliony! Peníze za Jaška inkasoval Egypt

Autor: DH - 
21. ledna 2019
18:00

Egypťané se napakovali. Za pomoc při propuštění českého misionáře Petra Jaška měla egyptská rozvědka od Úřadu po zahraniční styky a informace (ÚZSI) inkasovat stovky milionů. Ty údajně měly sloužit k nákupu české špionážní techniky. Není ale zcela jisté, že k němu byly opravdu využity.

Jaška zadržela v roce 2015 súdánská policie a tamní justice ho posléze odsoudila za špionáž a spiknutí proti státu na 20 let. Ve vězení panovaly děsivé podmínky. Jašek sdílel celu s těmi nejhoršími islamistickými radikály, kteří ho všemožně trýznili a ohrožovali. Celkově strávil v Súdánu 14,5 měsíců. Pak ho česká diplomacie dostala domů, když před tím po složitých jednáních dostal milost od súdánského prezidenta Umara Bašíra.

Podle zjištění MF Dnes měla česká rozvědka vyplatit Egyptu přibližně 300 milionů korun za pomoc při vyjednávání o propuštění odsouzeného českého misionáře. Původně se měla Egyptu „odvděčit“ poskytnutím speciální techniky pro odposlechy mobilních hovorů, tzv. Agáty, nakonec ale vyšlo najevo, že odměna byla finančního rázu.

Důvodem jsou podle zdrojů MF DNES specifické vyjednávací podmínky mezi jednotlivými tajnými službami. Většiny transakcí tohoto typu bývají neoficiální a často se větší částky předávají přímo v hotovosti. Podle MF Dnes přitom nelze zcela jednoznačně stanovit, že peníze byly využity tak, jak Egypt deklaroval.

„Pochopitelně to ve zpravodajském světě funguje trochu jinak, než se zdá zvenčí. Ten dar samozřejmě oficiálně s případem Jašek vůbec nesouvisel a ani v dohodě mezi oběma službami nic takového není,“ řekl člověk blízký rozvědce pro MF DNES.

Aby se ale prostředky neutratily jinak než za Agáty, měl posléze do Egypta vše letět překontrolovat zástupce českého ÚZSI. Nakonec nejspíš vše proběhlo, jak mělo. Egypťané skutečně Agáty nakonec získali. Je ale v podstatě nedohledatelné, jestli byly zakoupeny za peníze od Čechů. Mohlo se například také stát, že je Egypt získal už dříve. Jedno je ale jasné. Právě kvůli takzvané „Akci Jašek“ má nyní v centrále ÚZSI probíhat již půlroční kontrola.

Podezřelou operaci měl údajně podle MF DNES schválit náměstek rozvědky Zdeněk Blahut. Za posvěcením celé akce ale prý stál ředitel ÚZSI Jiří Šašek. Zdroje tak usuzují z toho, že natolik velkou finanční transakci údajně musel schválit někdo z vrcholného vedení.

Inspekce ovšem v Úřadu neprobíhá jen kvůli platbě za Jaška. Vyšetřovatelé mají údajně kontrolovat transakce v hodnotě téměř půl miliardy korun, které rozvědka utratila.

jajas ( 21. ledna 2019 20:04 )

Na samozvané misionáře bych se vy.p.r.dl! Stát je nikam nevyslal, rozhodli se sami, jsou dospělí a musí tak přijmou důsledky, z jejich rozhodnutí vzniklé. Peníze mohly posloužit na mnohem potřebnější případy. Že tomu chlapovi není hanba.......

kukuku ( 21. ledna 2019 20:03 )

A kdy tam zavilý křesťan vyrazí na další misi ?

Milda64 ( 21. ledna 2019 19:43 )

na jednu stranu je dobře vědět,že se stát v případě maléru v zahraničí postará a bude se snažit naše občany přivézt zpět domů,ale je mi smutno z toho,že se musíme věčně skládat na operace nemocných dětí,či jiné zmírňování tragických životních osudů a na druhou stranu se vyhodí 300mil,za fanatika,který dobrovolně a vědomně šel obracet černé spoluobčany v Sůdánu na cestu boží

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání