Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Invaze obřích hlodavců vyděsila obyvatele metropole: Roznáší parazity a nemoci!

Autor: ran - 
13. srpna 2020
22:46

Lidé v texaském parku krmí nutrie jako kachny, i to je důvod, proč se tam rozmnožily. Rozezlení občané sdílejí fotky vypasených hlodavců na sociálních sítích. Na nevelkém území uprostřed velkoměsta vznikla během roku a půl kolonie o několika desítkách jedinců. Lidé se bojí, aby jim nezanesly do vody nějakou nebezpečnou nákazu.

Ve městě Forth Worth v americkém Texasu si místní, nijak rozsáhlý park oblíbily nutrie. Obyvatelé na sociálních sítích sdílejí plni obav fotky, na nichž jsou vidět zvířata podobná bobrům, jak se živí granulemi pro domácí mazlíčky, které místní lidé sypou vodním ptákům.

Na snímcích hlodavci podobní bobrům s hnědou srstí, dlouhým neosrstěným ocáskem, plovacími blánami na zadních nohách a oranžovými zuby zcela nerušeně hodují vedle opeřenců. Podle úřadů kolonie začala růst nevídaným tempem před rokem a půl. V parku je několik vodních nádrží, kde se nutriím dobře daří.

Přemnožení žrouti - nekrmit!

Populace zatím činí nějakých 20 kusů - na park velikosti toho ve Forth Worthu je to ale hodně. Kdyby se nezakročilo, mohly by se přemnožené nutrie stát pohromou pro parkový ekosystém, zejména rostliny i zvířata.

Nutrie jsou poměrně plodní živočichové. Samice podle informací Daily Mailu může mít ročně více než 15 mláďat ve třech vrzích. Zdejší nutrie jsou navíc pěkní žrouti. Denně jsou schopné spořádat až 25 procent své tělesné váhy.

Víc nutrií než lidí

Lidé se také bojí toho, že zvířata mohou roznášet lidem nebezpečné parazity a různé patogeny - pokud by se tyto dostaly do vody, může hrozit kontaminace vody a nebezpečí jejich přenosu na člověka. Organizace pečující o přírodu proto místní lidi nabádá, aby zvířata nekrmili.

„Lidé projevují krmením ty nejlepší úmysly. Ale neuvědomují si, že tím mohou přírodě naopak uškodit,“ řekla bioložka Ráchel Richterová, pracující i pro místní park. Obzvlášť velké populace nutrií mají města v Kalifornii a Louisianě, kde lidé volají po státní podpoře na jejich likvidaci.

V takové Louisině mají celkem 5 milionů nutrií, tedy o půl milionu víc než obyvatel. Nutrie je v Americe nepůvodní živočich, přivezli ho tam v 19. století lovci kožešin, aby měli co střílet.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi