Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Horská služba zachraňovala bernardýna: Zkolaboval na výletě

Autor: ČTK, ran - 
27. července 2020
11:06

Britská horská služba musela zachraňovat mladou bernardýnku Daisy. Tohle psí plemeno přitom vystupuje obvykle v roli zachránců turistů. Fenka ale nevydržela výstup na nejvyšší anglickou horu Scafell Pike a bylo nutné jí pomoci. 

Horská služba zachraňovala fenku bernardýna, která zkolabovala při sestupu z nejvyšší hory Anglie. Podle deníku The Guardian se jedná o vzácný případ, kdy se toto psí plemeno neocitlo při zásahu horské služby v roli zachránce.

Tým 16 dobrovolných záchranářů vyslyšel v pátek volání o pomoc majitelů čtyřleté Daisy, které se přitížilo po výšlapu na nejvyšší anglickou horu Scafell Pike v národním parku Jezerní oblast (Lake District). Při pětihodinovém snášení psa na nosítkách museli zdolat i vodopád.

První zachráněný bernardýn

„Tým zachrání každoročně kolem deseti psů. Toto je ale poprvé, co byl zachráněn právě bernardýn,“ řekl mluvčí místní horské služby. „Daisy byla sice jen čtyřletá fena, stejně jí byl ale pořádný kus,“ dodal s tím, že 55 kilogramů vážící zvíře bylo „vzorným zachraňovaným“. Celou dobu totiž bylo velice klidné, což ulehčilo nosičům práci.

Je všeobecně známo, že bernardýni při horských záchranných akcích zastávají přesně opačnou roli, protože byli vyšlechtěni v italských a švýcarských Alpách jako psí záchranáři. „Daisy se očividně cítí trochu provinile a lehce zahanbeně za to, že nedostála předobrazu svých sestřenic a bratranců coby psů zdolávajících zasněžené Alpy se soudkem kořalky kolem krku,“ zažertoval si mluvčí záchranářů.

Marcela Sliacka ( 27. července 2020 14:12 )

No co celá staletí zachraňovali Bernardýni lidské životy. A konečně jednou taky člověk zachrání Bernardýna.Hlavně aby pejsek byl v pořádku. Je možné že byla slaboučká nebyla zvyklá na takovou tůru.To se stává.Podobné to máte u koní i závodní kůň zkolabuje když není dostatečně cvičený.

Zobrazit celou diskusi