Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lovec pokladů zahynul při hledání truhly se zlatem: Jeho žena šokovala slovy o podfuku

Autor: ran - 
9. června 2020
19:51

Tisíce lidí se za posledních deset let vydávaly do divočiny Skalistých hor, aby našly poklad, který tam měl ukrýt sběratel umění a starožitností Forrest Fenn (89). V neděli na svých webových stránkách Fenn přinesl zprávu, že poklad má už svého šťastného nálezce. Jsou ale lidé, kteří si o celém příběhu myslí své. Žena, jejíž manžel při pátrání zahynul, dokonce mluví o podvodu!  

 

 

Excentrický Forrest Fenn měl v roce 2010 uschovat na neznámém místě bronzovou bedýnku plnou zlatých mincí, drahokamů, vzácných indiánských figurek a dalších umělecky i historicky cenných artefaktů. Celé v hodnotě údajně jednoho milionu dolarů (23,5 milionu korun). Bedna vážila 9 kilogramů, obsah v ní dalších deset. Každému, kdo toužil po dobrodružství a romantickém pátrání v divoké přírodě, poskytl básní ve své autobiografii devět indicií a vodítek, podle nichž mělo být možné poklad nalézt.

Fanoušci Fennova pokladu si během let začali organizovat speciální festival „Fennboree“, kde si vyměňovali zkušenosti s pátráním, vyprávěli si příhody ze svých výprav a měli i možnost se s Fennem osobně setkat. Někteří své honbě za pokladem dokonce obětovali celoživotní jmění a stali se hledači na plný úvazek. Ale veškeré jejich snažení bylo bez úspěchu. 

Několik lidí ovšem zaplatilo za svoji vášeň i životem. Celkem při pátrání po pokladu zahynulo 5 lidí. Jednalo se o Michaela Sexsona (†53), Parise Wallaceho, Erica Ashbyho (31), Jeffa Murphyho (†53) a Randyho Bilyeua (†54). Údaje o mrtvých přinesl server Daily Mail.

A právě Randyho žena Linda tvrdí, že Fenn ve skutečnosti nikdy žádný poklad neukryl a všichni se honili „za ničím“. Celý humbuk měl být jen Fennův rozmar a snaha o publicitu. Její muž byl nezvěstný od ledna 2016 a byl nalezen mrtvý o šest měsíců později v divočině Nového Mexika. 

„Jsem přesvědčená o tom, že Fenn nikdy žádný poklad neukryl,“ řekla Linda Bilyeuová serveru Westworld hned v pondělí po oznámení nálezu. „Fenn potřeboval pozornost a takhle si ji zajistil. Když zájem začal upadat, oznámil, že se poklad našel. Bez jakýchkoliv důkazů.“‎

Důkazy o nálezci skutečně chybějí. Fennovi měl šťastný nálezce poslat fotografii jako doklad, že poklad objevil. Protože si ale podle Fenna přeje zůstat v anonymitě, zveřejnil o něm jen to, že pochází z „východní části Států“.

„Člověka, který poklad našel, neznám, ale báseň v mé knihy ho zavedla na přesné místo,“ řekl k tomu Fenn a poblahopřál všem lidem, kteří se na pátrání kdy podíleli, a vyjádřil naději, že „budou nadále přitahováni příslibem dalších objevů“.

Skutečný důkaz, že se vše událo tak, jak Fenn tvrdí, se tak zatím neobjevil. V úvahu je ale třeba brát také to, že pro valnou většinu lidí, kteří se vydali cennosti hledat, tou největší odměnou za jejich úsilí byl pocit objevitele a přirozený pohyb v krásné přírodě. 

 

 

Zabwezedwa ( 9. června 2020 20:08 )

Co to je?

Já se takhle, s prominutím, se*u tolik desetiletí u pásu za minimální mzdu na hodinu a tady, PROSTĚ, jako ty joutubeři, a tady děda najedou tvrdí, zem mu lehká, že ukryl poklad, ty KRÁSO nebeská, 9 kilo? CO TO JE? Fakt, *** na tu naši zem Českou, na Babiše, na Zemana, Na Kalouska, vezmu prachy, co vlastně ani nemám, svýho psa (MÝ děti ukradla MOJE EX!!!!) a zdrhám pryč. ZA POKLADEM!!!!!

A že je to podfuk? KAŠLU NA TO, jedu do světa, mami!

Khalani ndi zotupa ndikusangalatsani nkhuku! To už jsem se naučil, znamená to: Měj se fanfárově a griluj kuřata!

Zobrazit celou diskusi