Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Student (18) vytvořil hravou aplikaci, která simuluje šíření koronaviru. „Pochopil to i můj 8letý bratr,“ říká

Autor: pom - 
17. dubna 2020
06:20

Grafy zobrazující vývoj nakažených koronavirem a další okolnosti, na něž denně narážel, mu přišly nepřehledné a těžko pochopitelné, a tak dostal nápad. 18letý student gymnázia Bertram Škařupa využil své záliby v programování a vytvořil webovou stránku, která hravým způsobem ukazuje šíření koronaviru v návaznosti na vládní opatření a díky níž složité téma pochopí i děti. „Například mého osmiletého bratra to velmi zaujalo, porozuměl problematice a moc ho to baví,“ řekl Blesku.06:20

Jak složité téma vysvětlit i těm nejmenším a ukázat, jak je dodržování vládních opatření důležité? Jeden z možných receptů nabídl teprve 18letý student gymnázia v Babicích u Prahy Bertram Škařupa. „Nápad jsem dostal, když jsem se denně díval na různé grafy a předpovědi, které mi přišly dost těžké na pochopení, nebo pouze ukazovaly současný stav a nic víc. Skoro nikde jsem neviděl něco co by vysvětlovalo důležitost jednotlivých opatření,“ vysvětlil Blesku. 

Inspiroval se článkem ve Washingotn Post, v němž byly mechanismy šíření viru vysvětlené. A protože jeho zálibou je programování, sedl k počítači a vytvořil webovou stránku, která šíření viru hravým způsobem simuluje. „Hlavním účelem tohoto projektu je jednoduše a zábavně ukázat, jak je karanténa a sociální distancování důležité v období pandemie. Chtěl jsem, aby to pochopil opravdu každý, i můj osmiletý bratr,“ dodal.

Celá webová stránka připomíná dětskou počítačovou hru. Obyvatele symbolizují veselé emotikony, které se nahodile pohybují po obrazovce, některé z nich se po styku s „nemocným“ emotikonem nakazí a mohou pak nakazit další. Postupem času se někteří obyvatelé mohou vyléčit, jiní ale zemřou. S aplikací se navíc dá experimentovat - uživatel si totiž může vybrat z různých úrovní opatření od mírných (karanténa pro nakažené) přes silná a velmi silná opatření (zavřené školy, povinné nošení roušek) až po ta nejsilnější, kterými jsou zavřené hranice, a sledovat, jak je které účinné.

Bez státních opatření:

Se státními opatřeními:

Graf, který se objevuje pod simulací, pak ukazuje šíření viru v čase. „Když virus nemá žádné překážky, šíří se exponencionálně. Znamená to, že se většina lidí nakazí velmi rychle, ale zase se velmi rychle uzdraví. Tento postup nemoci je však velmi nebezpečný, jelikož překročí kapacitu zdravotnictví a na všechny se nedostane dostatečná péče,“ vysvětluje Bertram na webu. „Může to například zapříčinit větší úmrtnost. Naštěstí, pomocí regulací se dá docílit zploštění křivky tak, aby počet nemocných nepřesáhl kapacitu zravotnictví,“ dodává.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa