Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sesuv půdy s sebou vzal osm domů: Záchranáři z moře vytáhli jen psa

Autor: ran - 
5. června 2020
15:36

Obrovský sesuv půdy odnesl do moře osm domů v městečku Alta, které se nachází už za severním polárním kruhem. Ve vlnách spolu s nimi skončil pás pobřeží 800 metrů dlouhý a 40 metrů vysoký! Domy pak moře zase přihnalo zpět k pobřeží. Neuvěřitelné záběry pohotově zachytil jeden z místních obyvatel!  

Ospalé místo se mrknutím oka změnilo v jeden velký vír půdy, stromů, bahna, domků a všemožného materiálu. Pod hladinou ledového Norského moře skončilo osm domů, ale zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech ani zranění lidé, napsal Daily Mail.

Video  Sesuv půdy v Norsku pohřbil v moři osm domů. Příroda byla nekompromisní.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jediná živá duše, kterou zatím rozmar přírody podle dostupných informací určitě postihl, byl pes. Když ho příval bahna smetl do rozbouřeného vodního živlu, snažil se srdnatě plavat zpět na břeh. Zbláceného a vyděšeného pejska nakonec vytáhli záchranáři za pomoci helikoptéry.

Přesto podle mluvčího norské policie Torfinna Halvariho v tuto chvíli není možné s jistotou říct, že se sesuv obešel bez lidských obětí. „Stále také máme v terénu náš tým, který ověřuje stav okolního terénu. Posoudí, zda nehrozí další sesuvy,“ řekl pro server The Local. Norské pobřeží je na sesuvy obzvláště náchylné a čas od času k nim v této severské zemi dochází. 

Uživatelé sociálních sítí vyjadřovali nelíčený úžas nad videem a sílou přírody, kterou zachycuje. „Rok 2020 ještě neskončil!“ zní jeden z komentářů.

Jiný pisatel byl méně stručný. „Je to fascinující připomínka toho, že matka Příroda pořád třímá otěže... Umí si někdo představit, že si v poklidu jede domů, má za sebou perný den v práci, a najednou vidí celou svoji čtvrť odplouvat kamsi do moře?“

„To je šílené. Dokonce i země se chce co nejrychleji dostat pryč z tohoto bláznivého roku!“ napsal další.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi